Guvernul redeschide minele închise cu fonduri uriaşe în ultimii 13 ani. Bădălău: Se redeschid primele trei din cele 530 închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam / Octav Ganea
FOTO Inquam / Octav Ganea

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, că au fost redeschise trei mine în perimetrul Jolotca, din judeţul Harghita, oficialul adăugând totodată că, într-un an, "vă promit că vom avea toate minele deschise".

"Economia românească trebuie să producă şi să aducă bani la buget. E foarte bine că îi cheltuim, dar trebuie o atenţie mare pe investiţii pentru ca economia românească să înceapă să producă. Nu poţi dezvolta o industrie fără resurse. Din fericire pentru noi, România are resurse. 

Vreau să vă anunţ în premieră că am redeschis primele trei mine din cele 530 închise, la perimetrul minier Jolotca, din judeţul Harghita, mine care se află la Radioactiv Măgurele în coordonarea Ministerului Economiei. 

Vorbim despre primele trei mine redeschise, după 1989 încoace. Aceste mine au materiale rare care ne vor pune în alianţa bateriilor într-o zonă extrem de bună. Avem europiu, material extrem de rar care se foloseşte la semiconductori şi, mai ales, la sistemul de răcire al bateriilor. 

Aceste materiale rare ne vor pune pe harta lumii aşa cum ne-a pus IT-ul, pe care unii vor să-l readucă la începuturi, în România. Într-un an de zile, vă promit că vom avea toate minele deschise", a spus Bădălău.

În ultimii ani s-au dat ajutoare de stat pentru închiderea minelor

Programul de închidere a minelor a început în 2006, când  Ministerul Economiei şi Comerţului a cerut acordul Guvernului pentru închiderea a 50 de mine şi încetarea activităţii la alte 23 de exploatări până la sfârşitul anului.

„Aceste măsuri necesită fonduri de circa 430 milioane dolari. Până în prezent au fost închise 142 mine dintr-un total de 408 exploatări neviabile. Pentru accelerarea procesului de închidere a minelor, MEC va propune Guvernului să aprobe reorganizarea Conversmin, societate specializată în conservarea şi închiderea minelor, într-o structură cu patru filiale teritoriale. "Reorganizarea Conversmin este necesară deoarece în prezent ne confruntăm cu o mare întârziere în procesul de închidere a minelor", au afirmat sursele citate. În urmă reorganizării, bugetul societăţii va fi suplimentat cu 20 milioane lei”, informa atunci ministerul. 

  

MEC va solicita şi suplimentarea bugetelor companiilor miniere cu cel puţin 100 milioane lei (peste 35 milioane de dolari), pentru a acoperi cheltuielile efectuate de acestea pentru pază exploatărilor, remedierea defecţiunilor şi întreţinerea instalaţiilor. 

Numărul posturilor din industria minieră a fost redus, începând cu 1997, de la 175.879 persoane la 48.519 angajaţi. În 2006 urmau să fie disponibilizaţi alţi 11.000 de salariaţi, cu 2.500 de persoane mai mult faţă de 2005, în special în zone monoindustriale precum Bălan, Borsa, Anina, Brad, Călan. 

    

În ultimii ani, România a alocat importante sume de bani pentru închiderea minelor, ultima astfel de alocare fiind datată noiembrie 2016, când Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea  unui ajutor de stat acordat Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

„Ajutorul de stat aprobat în baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creşte cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea şi Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activităţii şi necesită trecerea lor imediată în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024.

Închiderea celor 2 unităţi se va realiza, astfel, în condiţii de siguranţă şi protecţia mediului, cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor.  De asemenea, se vor recupera şi vor fi aduse la suprafaţă utilajele exsitente în aceste mine (motoare, redresoare, staţii de transformare etc.), care conţin lubrifianţi ce pot polua apele subterane”, informa atunci Executivul, precizând că închiderea celor 2 unităţi de producţie se va realiza până la sfârşitul anului 2018.

Anterior, în martie 2015, Guvernul aprobase un ajutor de stat în sumă de 143,475 milioane de lei în 2015 pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului - SA Petroşani.

Din suma totală de 143,475 milioane de lei, se acordă 93,3 milioane lei pentru  produsul huilă  energetică  livrat de unităţile  intrate în  proces de închidere definitivă, sumă destinată acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Diferenţa, respectiv 50,1 milioane lei, este alocată pentru plăţile compensatorii (25,85 milioane lei) şi pentru lucrări de închidere a minelor (24,3 milioane lei). 

Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri  monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţul cărbunelui de calitate similară provenit din terţe state.

„Măsura aprobată de Guvern este în conformitate cu Decizia 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive şi cu Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/final, prin care Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fonduri publice un ajutor de stat de 1.169 milioane lei în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unităţi deţinute de Compania Naţională a Huilei S.A Petroşani, în perioada 2011-2018. 

Menţionăm faptul că în urma analizei situaţiei tehnico-economice din Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani, s-a stabilit că Exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018, fiind întocmite Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere”, informa atunci Executivul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite