Guvernul îşi asumă oficial adoptarea euro în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îşi asumă politic obiectivul de adoptare a monedei euro în anul 2024. În şedinţa de astăzi, Executivul îşi va însuşi planul naţional de adoptare a monedei euro şi raportul de fundamentare a acestui plan.

„Vom discuta astăzi şi despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la monda unică europeană, elaborate în cadrul comisiei naţionale constituite în acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex de mare anvergură care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiştilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politici, societăţii civile şi desigur a tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu. În cursul anului trecut, comisia din care au făcut parte reprezentaţi ai acestor structuri a avut o activitate intensă cu reuniuni bilunare.  În urma acestora, au rezultat două documente: planul naţional de adoptare a monedei euro şi raportul de fundamentare a acestui plan”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Astăzi, Guvernul îşi va însuşi aceste documente în vederea asumărilor politice. Ulterior, vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit, Guvernul îşi asumă obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024, a spus Dăncilă.

Potrivit ei, pentru ca aderarea la moneda euro să aducă beneficii românilor, este „esenţial să pregătim intrarea în etapa premergătoare, respectiv în mecanismul european al ratelor de schimb şi să luăm măsurile necesare pentru creşterea competitivităţii şi asigurarea unei creşteri economice sustenabile”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite