VIDEO Guvernul impune „taxa pe lăcomie“ pentru bănci. Ce alte măsuri a mai prezentat Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor a prezentat astăzi mai multe măsuri fiscale-bugetare, unele dintre ele deja anunţate de liderul PSD Liviu Dragnea. Printre acestea se numără „taxa pe lăcomie”, care va fi impusă băncilor, respectiv taxarea acestora în funcţie de ROBOR.

Potrivit proiectului de Ordonanţă prezentat marţi de Teodorovici, taxa pe lăcomie este menită să protejeze românul.

În România expunerea pe titluri de stat este cea  mai mare din Europa. Pe de altă parte, profitul este unul extrem de atractiv la nivel european. Concret taxa se aplică dacă ROBOR la 3 luni şi ROBOR la 6 luni depăşeşte, ca medie trimestrială, valoarea de 1,5%. impactul acestei măsuri poate fi undeva la 3 miliarde de lei. În funcţie de lăcomia băncilor vom vedea care este şi impactul acestor măsuri", a spus Teodorovici.

Ministrul a explicat că taxa pe lăcomie, pusă pe activele băncilor, va creşte progresiv, în funcţie de cât de mult va creşte ROBOR.

VIDEO Firmele de construcţii, scutite de la plata contribuţiilor sociale în următorii 10 ani. Ce beneficii vor avea angajaţii

VIDEO Guvernul dă o lovitură mortală Pilonului II de pensii

VIDEO Statul impune tarif pe energie

Astfel, la 1,5% taxa va fi zero. Între 1,51% şi 1,7% va fi 0,2%, între 1,71% şi 2,5% va fi de 0,4%, între 2,51% şi 3% va fi de 0,6%, iar între 3,01% şi 3,5% taxa pe active va fi de 0,9%.

Potrivit acestuia, impactul acestei măsuri popate ajunge la 3,6 miliarde de lei.

Cele mai importante declaraţii ale ministrului de Finanţe:

Un proiect de ordonanţă de urgenţă le cuprinde. Aceasta va adoptată până la finalul anului acesta.

În primul rând sunt o serie de instrumente financiare. Primul dintre dintre instrumente este fondul de dezvoltare şi investiţii, de 10 miliarde de euro.

Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două componente în acelaşi timp. Acest instrument se aplică şi universităţilor, care îşi pot face investiţiile.

Un alt instrument este cel legat de finanţare a contractelor de parteneriat public-privat. Din acest fond se vor face finanţările către instituţiile publice care intră în aceste proiecte.

Un alt instrument este cel referitor la staţiunile balneare. Alocarea bugetară va fi de aprox 310 milioane de lei.

Un alt program important este programul growth.

Un alt subiect ar fi cel legat de ce s-a discutat, referitor la asigurarea pensiilor şi salariilor.

La partea de pensii, prevederile din OUG: de la 1 septembrie punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei.

Va continua acordarea de voucere de vacanţă, la un nivel de 1.450 de lei.

Pentru sectorul de educaţie,salariul în 2020, salariul va creşte de la 1 septembrie 20120 cu ce era în legea salarizării pentru 2022.

Sunt si câteva măsuri menite să intensifice acea zonă de disciplină financiară. Am spus că MPF trebuie să aibă un rol activ. Pentru prima oară în administraţia din România, ministrul de Finanţe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament, poate să modifice limitele în cazuri deosebite.

O discuţie am văzut vizavi de companiile de stat, că guvernul ia an de an partea de resurse financiare din care pot investi. Schimbăm abordarea.

Nu se măresc taxele pe viciu. Aceste taxe care sunt azi aplicate se vor intra la bugetul de stat care alocă la sănătate, cultură.

Stabilirea unui plafon la gaze naturale. Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreţ faţă de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile

    

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite