Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Cioloş: Este prima dată când facem o rectificare în an electoral fără amprentă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri prima rectificare bugetară din acest an, proiectul prevăzând majorarea încasărilor şi a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde de lei, cei mai mulţi bani urmând să fie alocaţi către ministerele Muncii, Internelor, Sănătăţii şi Educaţiei.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la finaluil şedinţei de Guvern, că este prima rectificare făcută în an electoral care însă nu are amprentă politică, Executivul neurmărind să câştige voturi în detrimentul eficienţei bugetare. Priorităţile rectificării bugetare sunt sănătatea, educaţia şi drepturile sociale, a mai spus premierul.

„Este prima dată când facem o rectificare în an electoral fără amprentă politică. (...) Nu căutăm să câştigăm voturi în detrimentul eficienţei bugetare“, a declarat Cioloş.

Premierul a precizat că au fost alocate resurse acolo unde acestea erau necesare pentru continuarea unor proiecte şi pentru acoperirea unor cheltuieli noi izvorâte din priorităţile care au apărut pe parcurs. „Am abordat rectificarea bugetară şi ca un bilanţ de etapă al guvernării“, a mai spus premierul, menţionând că sănătatea, educaţia şi drepturile sociale sunt priorităţile primei rectificări bugetare din acest an.

Cum s-au împărţit banii

Domeniul Sănătăţii a primit, pe de-o parte, 570 de milioane de lei pentru finanţarea necesară corectării grilelor salariale, de care vor beneficia, potrivit premierului, 163.000 de oameni, şi pe de altă parte 860 de milioane de lei pentru diverse programe sanitare, banii provenind din credite-angajament.

Domeniul Educaţiei a primit un miliard de lei necesari atât finanţărilor pentru corecţia grilelor salariale, cât şi pentru diverse programe educaţionale. De corecţiile salariale vor beneficia "280.000 de cadre didactice şi auxiliare", a arătat premierul.

Domeniul protecţiei şi drepturilor sociale beneficiază de un plus bugetar de 2,8 miliarde de lei (la Ministerul Muncii), din care 1,4 miliarde de lei sunt îndemnizaţii pentru creşterea copilului, alocaţii pentru copii, dar şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi 1,4 miliarde de lei pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului. „Nu poate fi vorba despre tăieri de pensii în acest an“, a precizat premierul.

Agricultura primeşte, pe de-o parte, 405,3 milioane de lei pentru plata subvenţiilor la motorină în trimestrele 2 şi 3 şi pentru ajutoarele de minimis în domeniul zootehnic, iar pe de altă parte 643 de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii primare de irigaţii.

Mediul primeşte finanţări pentru paza pădurilor sub 30 de hectare - „o decizie veche din anul 2008, dar care n-a fost niciodată pusă în aplicare, ceea ce a făcut ca sute de mii de hectare de pădure să fie nepăzite până în prezent“, a spus Dacian Cioloş. O altă destinaţie a finanţărilor suplimentare la Mediu este stabilită pentru refacerea infrastructurilor afectate de inundaţii, dar şi pentru prevenirea inundaţiilor.

Organizarea alegerilor va fi finanţată cu 200 de milioane de lei, bani distribuiţi în principal Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Comunicaţiilor, dar şi unor consulate "cu prezenţă puternică românească", primele dintre acestea fiind cele de la Paris şi Londra.

Investiţiile vor fi susţinute cu 19,5 miliarde de lei, iar pentru atragerea de fonduri europene au fost alocate 5,7 miliarde de lei. Ministerele vizate „au o execuţie bună pe primele şase luni şi cred că vor avea una la fel de bună până la sfârşitul anului“, a mai spus premierul.

Rectificare Bugetara MFP august 2016 by Adina Vlad on Scribd

Prezentarea rectificarii bugetare august 2016 by Adina Vlad on Scribd


Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat pe 3 august, că proiectul de rectificare va fi adoptat pe 10 august. „Proiectul de rectificare se află în acest moment în dezbatere publică, în procedură de transparenţă decizională. Va fi adoptat în şedinţa următoare de Guvern, pe 10 august. Până acum nu e varianta finală. El este pe site-ul Ministerului de Finanţe. Este important de spus că este o rectificare pozitivă, cel puţin în proiect până acum“, a declarat Iolu.

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea încasărilor şi a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde de lei (655  de milioane de euro), din care cei mai mulţi bani sunt alocaţi către ministerele Muncii, Internelor, Sănătăţii şi Educaţiei, în timp ce cele mai mari tăieri sunt prevăzute la Transporturi. Majorarea veniturilor şi cheltuielilor bugetare însemană menţinerea deficitului bugetar la nivelul programat în buget, de 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB) pe cash şi de 2,95% din PIB după standardul european ESA. Ministerul Finanţelor justifică majorarea în principal prin revizuirea în creştere a valorii PIB pe 2016, de la 746,6 miliarde lei până la 757 miliarde lei.

Pe ministere, cele mai mari alocări în plus sunt către Ministerul Muncii, care primeşte încă 2,8 miliarde de lei, din care 1,4 miliarde de lei pentru plata integrală a drepturilor de asistenţă socială (indemnizaţii pentru creştere copil, ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap) şi 1,42 miliarde de lei subvenţie supliemntară pentru a acoperi gaura de la bugetul public de pensii.

Alte alocări mari sunt către Ministerul Finanţelor (613,6 milioane lei), mai ales pentru dobânzile mai mari pe care trebuie să le plătească statul pentru împrumuturi, şi Ministerul Afacerilor Interne (367,9 milioane lei), din care 182 milioane lei pentru organizarea alegerilor parlamentare.

Ministerul Sănătăţii primeşte în plus 297,6 milioane de lei, iar Ministerul Educaţiei Naţionale are alocări mai mari cu 265 milioane lei.

Alte instituţii care primesc fonduri suplimentare sunt Autoritatea Electorală Permanentă (55 milioane lei), Serviciul Român de Informaţii (37,7 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Externe (35,1 milioane de lei), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (25 milioane de lei).

La polul opus, bugetul Ministerului Transporturilor este tăiat cu 383 milioane lei pe motiv că nu s-au cheltuit totţi banii prevăzuţi pentru proiectele europene.

De asemenea, bugetul Ministerului Culturii scade cu 194 milioane lei, cel al Ministerului Agriculturii - cu 168,4 milioane lei, iar bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se reduce cu 130,8 milioane lei.

Pe categorii de chheltueili, Ministerul Finanţelor susţine că sunt alocate în plus 2,8 miliarde de lei pentru asistenţă socială, 1,01 miliarde lei pentru educaţie şi  568,6 milioane lei pentru sănătate, prin diferite bugete, inclusiv cele locale. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite