Guvernul a decis ca TAROM şi Blue Air să primească ajutoare de stat de 617 milioane de lei

Guvernul a decis ca TAROM şi Blue Air să primească ajutoare de stat de 617 milioane de lei

Guvernul a adoptat, vineri, o Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea unor ajutoare de stat pentru TAROM şi Blue Air, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, relatează Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a precizat că Ordonanţa de Urgenţă adoptată are în vedere instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat societăţii comerciale Compania Naţională TAROM S.A. şi societăţii comerciale Blue Air Aviation S.A. pentru compensarea pierderilor provocate de pandemia de COVID-19.

„Este vorba de o Ordonanţă de Urgenţă prin care se asigură accesul acestor companii din industria de aviaţie - aşa cum a fost de altfel reglementat şi în alte state europene - la garanţii de stat pentru obţinerea unor credite pentru compensarea, asigurarea nevoilor de finanţare a acestor companii în condiţiile în care acestea au suferit pierderi masive ca urmare a pandemiei de coronavirus. În cazul de faţă, vorbim de garanţii de stat pentru TAROM în sumă de 317 de milioane lei, iar pentru Blue Air - 300 de milioane lei”, a arătat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Cabinetul Orban a avut în data de 27 iulie consultări cu reprezentanţii celor două companii, care au solicitat ajutoare stat pentru a putea rezistă crizei provocate de pandemia de coronavirus. Transporturile aeriene au fost printre cele mai greu lovite de criză peste tot în lume.

Şi la nivel european, alte guverne au decis să acorde ajutoare de stat firmelor de transport aerian. De exemplu, Guvernul german a injectat 5,7 miliarde de euro în grupul Lufthansa, iar Franţa şi Olanda au susţinut grupul Air France - KLM cu o suma totală de peste 10 miliarde de euro.

Guvernul României a aprobat înca din luna aprilie 2020, prin Memorandum, acordarea unor ajutoare de stat companiilor aeriene TAROM şi Blue Air pentru acoperirea pierderilor generate de reducerea semnificativă a cererii de trafic aerian pe perioada pandemiei COVID-19.

În cursul aceleeaşi luni, MTIC a depus la Comisia Europeană prenotificarea pentru autorizarea măsurii de ajutor de stat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările