Guvernul completează „foaia A4“ pentru reducerea CAS. Ioana Petrescu: „N-am să spun niciodată că vor creşte taxele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a găsit soluţiile pentru păstrarea echilibrului bugetar după reducerea CAS
Premierul Victor Ponta a găsit soluţiile pentru păstrarea echilibrului bugetar după reducerea CAS

Statul încasează venituri suplimentare de 2,6 miliarde de lei anual din accize şi de 1,5 miliarde de lei din taxa pe construcţii, la care se adaugă peste 40 de miliarde de lei din aplicarea Legii insolvenţei, astfel că golul creat de scăderea contribuţiilor sociale se acoperă lejer, argumentează premierul Victor Ponta.

Reducerea CAS este „acoperită contabil“ din creşterea accizei, din taxa specială pe construcţii şi din încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenţei, a afirmat premierul Victor Ponta, încercând să arate că poate completa oricând celebra „foaie A4“ cerută de preşedintele Traian Băsescu.

Strict ca sustenabilitate – m-am uitat încă o dată pe toate datele – avem anual o încasare suplimentară de 2,6 miliarde din creşterea accizei, 1,5 miliarde din taxa specială pe construcţii şi, am verificat şi acum, faţă de anul trecut, la venituri curente, pe primele şase luni avem trei miliarde de lei în plus. Deci, dacă e vorba de contabilitate, acoperim contabil, doar că economia nu e doar contabilitate“, a spus Victor Ponta în deschiderea şedinţei de Guvern de ieri.

El a făcut referire şi la veniturile care ar urma să fie atrase pe baza noii Legi a insolvenţei, statul având de recuperat 41 de miliarde de lei de la firme în insolvenţă, şi din reorganizarea ANAF.

„Acum ori niciodată“

Dacă nu facem acum reducerea CAS, cu creştere economică, încasări suplimentare şi venituri certe, înseamnă că nu o să mai putem să o facem niciodată“, a precizat Ponta.

Premierul a ţinut să evidenţieze că evaziunea fiscală la CAS a crescut de la 10 la 19 miliarde de lei când Guvernul Boc a mărit contribuţiile de asigurări sociale.

Premierul a mai afirmat că reducerea CAS reprezintă o măsură bună, dar şi sustenabilă, fiind discutată cu mediul de afaceri, din partea căruia există susţinere, cu Banca Naţională şi cu partenerii financiari internaţionali, care atenţionează că taxarea muncii este încă acel capitol la care România nu este competitivă.

Premierul a mai argumentat că investiţiile străine directe sunt în creştere, iar în primele patru luni ale anului sunt înregistrate 88.000 de locuri de muncă în plus, trend care va fi stimulat prin reducerea CAS.

Băsescu se vede joi cu oamenii de afaceri

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că joi va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS.

Joi voi avea o discuţie cu comunitatea mediului de afaceri. Cu câţiva reprezentanţi, nu cu toţi“, a anunţat miercuri Traian Băsescu, la B1 TV.

El a precizat că problema este faptul că reducerea CAS adânceşte un deficit structural, nu unul temporar.

Când creezi un deficit la fondul de pensii, el este un deficit structural, pe care îl duci după tine zeci de ani, poate“, a spus Băsescu.

Ultima oră: Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a ţinut să precizeze miercuri seara, la Antena 3, că la sesiunea de consultări cu preşedintele Traian Băsescu nu a dorit să arate că vor creşte taxele.

Probabil, preşedintele se aştepta ca eu să vin şi să zic că vor creşte taxele; eu nu am să spun niciodată acest lucru“.

Ioana Petrescu a precizat, în schimb, că taxarea locuinţelor în funcţie de destinaţie (n.r. - măsură care va duce la o creştere explozivă a impozitelor pe proprietăţile imobiliare ale persoanelor fizice) „este discutată cu FMI şi va exista în viitorul Cod fiscal“.


Ponta: „Deodată, toată lumea a învăţat MTO“

Ministrul Voinea mă întreba dacă preşedintele ştie că acea reducere a deficitului, faimosul MTO pe care l-a învăţat toată lumea aşa deodată, este trecut şi în Legea bugetului de stat, şi în Strategia fiscal-bugetară, nu era ceva rău.
Polonia şi Ungaria ajung la aceleaşi ţinte de deficit structural în 2018, nu în 2015, Franţa, Italia, Portugalia, toţi ceilalţi, în 2017
“, a spus premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite