Guvernul va cheltui mai mult din bani mai puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard de lei, în timp ce cheltuielile vor creşte cu 307 milioane de lei, se arată în proiectul ordonanţei care prevede rectificarea bugetară.

Proiectul ultimei rectificări bugetare pe care o pregăteşte acest Guvern anticipează că principalele surse de finanţare ale statului – încasările din TVA, impozite pe venituri şi salarii, dar şi intrările de fonduri de la UE – vor fi tot mai „subţiri“. Per total, minusul este de 1,095 miliarde de lei.  În schimb, nevoia de bani e tot mai mare, aşa că vor fi majorate cheltuielile cu 307 milioane de lei, mărindu-se astfel deficitul bugetar cu 1,3 miliarde de lei. Raportat la PIB însă, deficitul bugetar se va menţine în ţinta de 2,2% stabilită cu FMI pentru acest an.

„Corn şi lapte“ cu bani din TVA

Potrivit proiectului, un miliard de lei obţinut din TVA vor reprezenta alocări suplimentare către bugetele locale pentru programul „Cornul şi Laptele“, învăţământul special, drepturi salariale câştigate în instanţă, clasa pregătitoare în şcoli, plata asistenţilor persoanelor cu handicap, furnizarea energiei termice pentru populaţie şi achitarea de arierate.
Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate sunt mai mici cu 1,47 miliarde lei, încasările din impozitul pe venit şi salarii au un minus de 103,5 milioane de lei, iar cele colectate prin taxarea veniturilor din capital au scăzut cu 100 de milioane de lei.

Arieratele, stinse în două tranşe

Pentru datoriile statului către companii (arierate), banii vor fi alocaţi autorităţilor locale în două tranşe, respectiv până la 10 decembrie (pentru administraţii care nu pot acoperi drepturile salariale din venituri proprii) şi după această dată.
Principalele venituri ale bugetului de stat care se majorează rezultă din accize (+210 milioane de lei), închirierea benzilor de frecvenţă 4G (+908,2 milioane de lei), încasări nefiscale (+685,7 milioane de lei, în principal vărsăminte ale BNR), ca şi din alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

Economia va creşte cu 1%

Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de doar 1% faţă de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an şi un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde de lei, de la 579,6 miliarde lei. Această valoare nominală a PIB, mai mare decât cea estimată la finele anului trecut pentru 2012, a fost luată în calcul şi la prima rectificare bugetară, operată în luna august.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite