Guvernul cere cere derogări la acordul cu FMI. Ce am realizat şi ce am ratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul va decide dacă am îndeplinit acordul, în caz contrar acesta va expira de la sine
Fondul va decide dacă am îndeplinit acordul, în caz contrar acesta va expira de la sine

Guvernul a ratat mai mult de jumătate dintre angajamentele asumate în negocierile cu FMI şi solicită derogări din partea instituţiei financiare astfel încât Consiliul Director, care se va reuni la 26 iunie, să accepte închiderea cu succes a acordului, scrie Mediafax.

Ţara noastră ar fi îndeplinit doar două din cele cinci criterii impuse de instituţia financiară internaţională, tot atâtea câte au fost stabilite şi pentru decembrie 2012. Au fost ratate  criteriul de performanţă privind activele externe nete ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat şi cel privind arieratele bugetului de stat.

Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele precondiţii pentru închiderea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de către autorităţile locale şi privatizarea CFR Marfă, operaţiune de vânzare neîncheiată până la acest moment.

Consolidarea bugetară a continuat

"Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi de Banca Mondială. Din păcate, în ultima parte a anului 2012, au existat derapaje în implementarea programului. Consolidarea bugetară a continuat, dar mai multe criterii de performanţă stabilite pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate şi programul reformelor structurale a înregistrat întârzieri", admite Guvernul în scrisoarea de intenţie.

La companiile de stat monitorizate în cadrul programului, arieratele s-au situat la finele anului 2012 la 2% din PIB, peste plafonul indicativ din program stabilit la 1,5% din PIB, în principal din cauza acumulării de noi arierate în companiile feroviare.

Arieratele autorităţilor locale trebuiau reduse până la 300 milioane de lei la finele lui decembrie, dar în acest moment se află la 840 milioane de lei. O parte din bani, respectiv 360 de milioane de lei reprezintă sume constestate, astfel că nu vor fi luate în calculul sumei totale a arieratelor restante ale autorităţilor locale, aşteptându-se auditul Curţii de Conturi şi validarea în instanţă a hotărârii.

Obiective neîndeplinite

Mai multe cifre asumate cu FMI au fost ratate. Astfel, plafonul soldului cumulat al bugetului general consolidat indică un minus de 17,4 miliarde lei (în loc de -14,7 miliarde lei), stocul arieratelor bugetului de stat este de 30 milioane lei (în loc de 20 milioane lei), cheltuielile primare curente ale bugetului consolidat sunt de 134,3 miliarde lei (în loc de 133,7 miliarde lei), iar volumul arieratelor în companii de stat este de 11,5 miliarde lei (în loc de 8,9 miliarde lei).

Nu ştim proiectele prioritare

Alte neîndepliniri sunt prezentate la actualizarea bazei de date cu proiectele de investiţii pentru a se identifica proiectele prioritare ale autorităţilor locale finanţate din fonduri bugetare şi fonduri UE şi publicarea unei liste a proiectelor cu prioritate redusă ce vor fi întrerupte. Nu s-a finalizat nici definirea detaliată a structurii arhitecturii sistemului integrat de raportare contabilă şi plăţi de trezorerie.

Privatizare majoritară la CE Oltenia?

Nici contractul consultantului juridic pentru listarea Complexului Oltenia nu a fost realizat. În mod curios, se prevede privatizarea majoritară a companiei, deşi membrii Executivului au afirmat public de nenumărate ori că s-a agreat doar listarea acestuia pe bursă. Nu sunt bifate nici lansarea ofertelor publice pentru Romgaz şi Hidroelectrica iar în privinţa CFR Marfă, privatizarea este „în curs de realizare”.

Ce am făcut bine

Singurele angajamente prezentate ca fiind îndeplinite sunt cele legate de lansarea licitaţiei pentru o ofertă publică secundară de 15% din acţiunile deţinute de stat la Transgaz, semnarea unui contract cu un consultant de tranzacţie pentru o ofertă publică iniţială de 15% din capitalul social al complexului Oltenia, limita garanţiilor bugetului general consolidat, neacumularea de arierate externe la plată, plafonul soldului operaţional al principalelor companii de stat, limitarea programului PNDI, publicarea situaţiilor financiare la zi ale tuturor spitalelor publice pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii.

Consiliul Director al FMI va analiza pe 26 iunie dacă România a îndeplinit precondiţiile pentru finalizarea cu succes a acordului cu instituţia finaciară, iar în cazul unei evaluări negative înţelegerea va expira de facto.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite