Guvernul a aprobat vânzarea ELCEN către Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cet vest elcen foto mediafax

Ordonanţa adoptată modifică însă termenul de achitare a ratelor, de la 3 la 5 ani, păstrând însă acelaşi avans minim de 30% şi oferind posibilitatea plăţii integrale într-o singură tranşă. Actul normativ permite tuturor primăriilor să ceară Ministerului Energiei să le transfere acţiunile firmelor ce produc agent termic.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se preciza că Primăria Municipiului Bucureşti a cerut Ministerului Energiei să îi transfere acţiunile ELCEN Bucureşti.

„Unităţile administrativ-teritoriale pot depune oferte şi achiziţiona întreg pachetul de acţiuni deţinut de către statul român prin Ministerul Energiei la societăţile producătoare de agent termic, iar Ministerul Energiei va transmite o ofertă de vânzare către unitatea administrativ-teritorială care a solicitat transferul”, a precizat Executivul  în comunicatul privind adoptarea Ordonanţei care reglementează transferul acţiunilor societăţilor ce produc agent termic.

Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, ale cărui servicii vor fi chiziţionate de Ministerul Energiei.

„Plata preţului acţiunilor se poate face integral într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, pe o perioadă de maxim 5 ani cu plata unui avans de minim 30% din preţul acţiunilor”, se arată în comunicat.

În situaţia plăţii în rate a acţiunilor, pentru garantarea diferenţei de preţ, unitatea administrativ-teritorială are obligaţia să constituie garanţii imobiliare şi sau mobiliare care să reprezinte cel puţin 120% din valoarea respectivă sau ipotecă mobiliară asupra acţiunilor care fac obiectul contractului.

Elementele principale ale contractului de vânzare-cumpărare prin care se realizează transferul se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Serviciul comunitar de utilităţi publice privind alimentarea cu agent termic în sistem centralizat este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice teritoriale, iar în prezent sunt situaţii în care operatorii economici care realizează producerea agentului termic necesar alimentării populaţiei cu apă caldă şi căldură sunt societăţi cu capital majoritar de stat ale căror acţiuni sunt administrate de către Ministerul Energiei.

"De asemenea, pentru asigurarea alimentării cu agent termic, începând cu perioada de iarnă 2017-2018 este necesară realizarea de investiţii în infrastructura tehnico-edilitară, investiţii pentru care autorităţile publice locale sunt eligibile să acceseze granturi sau alte categorii de fonduri eligibile", se arată în documentul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite