Guvernul a aprobat scrisoarea FMI şi trimite documentul către Preşedinţie pentru semnare

Guvernul a aprobat scrisoarea FMI şi trimite documentul către Preşedinţie pentru semnare

Guvernul nu a trecut acciza suplimentară de 7 eurocenţi şi nici "electorata" în document FOTO gov.ro

Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

UPDATE Scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, aprobată, miercuri, de Guvern, nu conţine nicio menţiune privind introducerea accizei la carburanţi sau acordarea de facilităţi la plata ratelor bancare pentru personele fizice, a declarat premierul Victor Ponta.
 
"Acciza este un act în vigoare, ori într-o nouă scrisoare nu se trec decât viitoare obligaţii, nu ceea ce este deja în vigoare, iar proiectul cu sprijinul fiscal pentru rate a fost discutat cu FMI, este agreat de ei, nu este niciun fel de problemă, nu trebuie să fie în scrisoare, nu este o obligaţie pentru România, este un drept pe care noi îl avem", a spus Ponta la RTV.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va da mandat pentru semnarea scrisorii cu FMI ministrului Finanţelor, Victor Ponta, şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, condiţionând ca în document să nu apară acciza pe combustibil şi celebra „electorată“.
 
Premierul Victor Ponta, ministru interimar de Finanţe, a avut, miercuri dimineaţă, o scurtă discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. El a relatat că l-a anunţat pe preşedintele Traian Băsescu, în discuţia avută înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului, că Executivul va adopta memorandumul cu FMI „în condiţiile discutate“ şi că şeful statului va semna documentul.
 
La sfârşitul anului trecut, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va semna memorandumul cu FMI din cauza introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.
 
Mai puteţi citi:
 
Mult-trambitata ElectoRATA a Guvernului Ponta, ticluita in laboratoarele BNR, este un mar otravit: asa-zisa “facilitate” indatoreaza si mai mult clientii, in loc sa le usureze povara creditului. Econtext va prezinta in premiera capcanele acestei masuri cu care guvernul vrea sa-i amageasca pe debitorii la banci inaintea alegerilor din acest an.
 
Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a fost unul dintre artizanii „electoratei“, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune desfăşurată la postul B1 TV.
 
Preşedintele Traian Băsescu a lansat marţi un atac dur la adresa Băncii Naţionale a României (BNR), condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, acuzând implicarea instituţiei în elaborarea schemei de restructurare a creditelor, pe care presa, şi apoi politicienii, au denumit-o „electorata“. Acesta este primul atac al şefului statului asupra BNR, instituţia şi guvernatorul bucurându-se mereu de aprecierea şi sprijinul actorilor politici.
 
Banca Naţională a României (BNR) precizează, într-un comunicat de presă transmis după acuzaţiile aduse de preşedintele Traian Băsescu la adresa instituţiei privind elaborarea schemei de sprijin a românilor cu rate la bănci, că banca centrală a fost consultată în legătură cu acest proiect, dar că această conlucrare cu Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent.
 
Premierul Victor Ponta îi dă replica preşedintelui Traian Băsescu, după ce acesta a atacat extrem de dur Banca Naţională a României (BNR), pe care o acuză că a fost implicată în realizarea proiectului privind reducerea la jumătate a ratelor pentru românii cu venituri de până la 1.600 de lei.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la postul B1, că Banca Naţională a României (BNR) ar trebui „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”, şeful statului acuzând Banca Naţională că ar fi implicată în măsurile de creştere a accizei la carburant şi „electorată”.
 
Preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.
 
Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: