Guvernul creşte salariile pentru 48 de demnitari de rang înalt. Preşedinte-premier - 21.540 de lei, vicepremier - 20.000 de lei, ministru - 19.055 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat majorarea salariilor demnitarilor
Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat majorarea salariilor demnitarilor

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care salariile demnitarilor vor fi majorate din luna august, scopul final al măsurii fiind, potrivit premierului interimar Gabriel Oprea, "să punem la dispoziţia cetăţeanului român servicii administrative de calitate".

UPDATE Noile indemnizaţii: Preşedinte-premier 21.540 de lei, vicepremier - 20.000 de lei, ministru - 19.055 de lei

Indemnizaţiile preşedintelui, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare vor fi majorate la 21.540 de lei brut (15.108 lei net), remuneraţie acordată şi şefului ICCJ, iar salarizarea vicepremierului va fi fixată la 20.000 de lei brut (14.024 lei net), au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei va fi acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Indemnizaţii majorate vor primi, din luna august, şi vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatul Poporului, preşedintele Consiliului Legislativ şi cel al Curţii de Conturi, şeful SGG şi cel al Cancelariei premierului, relevă ordonanţa aprobată de Guvern.  


Astfel, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate din august, în baza unei Ordonanţe de Urgenţă, a anunţat premierul interimar Gabriel Oprea. Creşterea va fi aplicată şi miniştrilor.

Oprea a precizat că majorarea va fi aplicată pentru 48 de funcţii de demnitari, dar nu a indicat nivelul la care vor creşte indemnizaţiile.

"Îmi asum atât corectitudinea, cât şi oportunitatea acestei măsuri. Nu este normal ca un preşedinte dintr-o ţară europeană să primească la sfârşit de lună 1.500 de euro. Această anomalie trebuie să ia sfârşit şi asta face această Ordonanţă adoptată. Cele mai mari salarii vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, premierul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului“, a declarat Gabriel Oprea. 

Oprea a mai spus că este "firească şi posibilă o creştere a salariilor demnitarilor atâta vreme cât este corelată cu creşterea economică fundamentată pe baza măsurilor luate de acest Guvern“. 

Oprea a mai spus că există o coleraţie între nivelul salariului şi cel al corupţiei. "Peste tot în lume, salariile mici generează corupţie şi incompetenţă. Suntem perfect conştienţi că creşterea calităţii actului administrativ implică şi altceva decât creşterea salariilor. Scopul Final al acestei Ordonanţe este să punem la dispoziţia cetăţeanului român servicii administrative de calitate“, a spus premierul interimar. 

El a mai arătat că salarizarea din justiţie este peste media altor instituţii publice, iar modul bun în care funcţionează justiţia se datorează inclusiv remuneraţiei procurorilor şi judecătorilor, iar majorarea care va fi aplicată în administraţie este posibilă datorită creşterii economice rezultate din măsurile Guvernului.

Oprea a apreciat că majorarea indemnizaţiilor va "tăia apetitul" pentru corupţie.

Oprea a afirmat totodată că, până la finele anului, vor fi majorări de salarii în întregul sector public prin Legea salarizării unitare, aflate în curs de redactare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că „intenţia Guvernului“ de a majora salariile miniştrilor este „înţeleaptă, cu bătaie lungă“ şi se poate încadra la categoria „prevenirea corupţiei“.

În acest moment, un ministru sau un secretar de stat cu rang de ministru are un salariu de 4.800 de lei net, în vreme ce preşedintele României încasează lunar 6.700 lei. Potrivit declaraţiei de avere, premierul Victor Ponta a câştigat anul trecut 6.200 de lei lunar din exercitarea funcţiei de prim-ministru.

Decizia a fost luată după ce ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, recent, că noua Lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, care ar putea fi aplicată de la sfârşitul acestui an, va avea un salariu minim brut de 1.200 lei şi un salariu maxim brut de 18 ori mai mare, de peste 21.000 lei, de cel mai mare nivel de remuneraţie urmând să beneficieze preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii celor două Camere parlamentare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Administraţia se pregăteşte de grevă generală

Patru federaţii sindicale din administraţia publică au anunţat, miercuri, că încep strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, în septembrie, iar unii angajaţi vor să intre în greva foamei, acuzând Guvernul că tratează "sfidător şi discriminatoriu" angajaţii din administraţie.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Locală - Sed Lex, Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică - Publisind şi Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR), care reprezintă aproximativ 70 la sută din angajaţii din domeniu, au anunţat, într-o conferinţă de presă, că membrii de sindicat pe care îi reprezintă sunt indignaţi şi nemulţumiţi de tratamentul sfidător şi discriminatoriu al guvernanţilor faţă de angajaţii din administraţie şi instituţiile publice locale.

Peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite