Guvernul va acorda ajutoare de stat pentru realizarea de telenovele şi seriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
telenovele

Guvernul a decis să introducă şi telenovele, serialele de televiziune şi sitcomurile pe lista producţiilor care vor putea fi finanţate prin schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică, potrivit unui proiect publicat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Documentul are ca scop completarea categoriilor de producţiilor de filme eligibile să primească ajutoare de stat respectiv pentru: filme de ficţiune de scurt, mediu şi lung metraj, miniserii sau seriale de televiziune, filme destinate distribuţiei direct pe suport video sau internet sau orice alt tip de suport, documentare artistice, filme de animaţie.

Ce se va mai finanţa                     

- mini-serie de televiziune – opera audiovizuală destinată a fi difuzată prin satelit, cablu sau internet care înfăţişează fapte de viaţă 3 sau spune o poveste într-un număr de maxim 8 episoade, fiecare episod având o durată de maxim 60 de minute;

- serial de televiziune – opera audiovizuală, alta decât sitcomul şi telenovela care nu sunt considerate produs cultural, destinată a fi difuzata prin satelit, cablu sau internet pe parcursul mai multor sezoane. Un sezon va conţine între 8 şi 13 episoade, fiecare episod având o durată de maxim 45 de minute;

- sitcom - operă audiovizuală realizată în proporţie de 80% într-un platou de filmare în faţa unei audienţe live sau înregistrate şi a unor decoruri limitate ca număr, multicameră (filmare simultană cu maximum 3 camere), cu o durată de cel mult 30 de minute, al cărei scenariu nu are fir epic ce se dezvoltă pe mai multe episoade, scenariu ce înfăţişează situaţii comice ale unor personaje cu tipare predefinite neevolutive şi pentru care producţia unui episod nu necesită mai mult de 2 zile de filmare;

- telenovelă - operă audiovizuală destinată a fi difuzată pe un canal de televiziune cu o frecvenţă zilnică, de cel puţin 3 ori pe săptămână, cu o durată de cel mult 60 de minute, care înfăţişează fapte de viaţă şi relaţiile sufleteşti ale unui număr mare de personaje, în mod esenţial melodramatic, al cărei scenariu prezintă un fir epic continuu, fără finalitate, care se desfăşoară pe parcursul mai multor episoade (minimum 80). Un sezon va conţine până la 20 de episoade şi distanţa dintre începutul unui sezon şi începutul următorului să fie de minimum 12 luni.

Mai mult, proiectul prevede că bugetul anual al schemei, de 233 milioane lei (aproximativ 50 milioane euro) nu va mai fi unul maxim, ci unul mediu.

De asemenea, proiectul simplifică obligaţiile producătorului, impunându-i acestuia ca minimum 20% din bugetul total al proiectului să se realizeze pe teritoriul României. Înainte, legislaţia prevedea ca valoarea cheltuielilor care fac obiectul acestei obligaţii de teritorializare să nu depăşească 80% din bugetul total al producţiei. De asemenea, beneficiarii trebuiau să cheltuiască până la 160% din ajutorul acordat producţiei pe teritoriul României.

Cum a decurs programul în 2018

În prima sesiune de derulare a schemei de ajutor de stat au fost înregistrate la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi la Comisia de Film din România un număr de 41 de proiecte cinematografice, cu o valoare a sumei solicitate de 209,4 milioane lei.

Comisia de Film a aprobat un număr de 19 proiecte cu o valoare totală a finanţării de 147,3 milioane lei. Pentru acestea, în concordanţă cu creditele de angajamente existente, s-au emis 19 Certificate de solicitant şi s-au semnat tot atâtea acorduri de finanţare. Au rămas în analiză 16 proiecte care au fost transferate în sesiunea 2019.

Pe parcursul derulării s-au semnalat câteva neclarităţi referitoare la categoriile de proiecte eligibile, la activităţile ce pot fi desfăşurate de producători înainte de semnarea acordului de finanţare precum şi la posibilitatea ca bugetele anuale neutilizate să poată fi transferate în anii următori, în limita bugetului maxim al schemei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite