Guvernul va avea în 2015 cel mai mare buget de după Revoluţie: 240 de miliarde de lei, dacă va realiza venituri de 33% din Produsul Intern Brut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un Produs Intern Brut de 709,7 miliarde de lei, estimat de Comisia Naţională de Prognoză, şi cu venituri „tradiţionale“ de 33% din PIB, Guvernul va avea la dispoziţie între 235 şi 240 de miliarde de lei.

Cifrele anunţate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), după care se ghidează de regulă şi Guvernul în construirea bugetului de stat, anticipează că în 2015 vom avea un Produs Intern Brut (PIB) de 709,7 miliarde de lei.

În mod tradiţional, veniturile la bugetul de stat însumează 32-33% din PIB, astfel că Guvernul poate miza pe cel mult 240 de miliarde de lei – maximul ultimilor 25 de ani.

Alte cifre-cheie ale anului 2015 ar fi, potrivit CNP, un curs valutar mediu de 4,42 lei/euro, o inflaţie medie anuală de 2,2%, un salariu mediu pe economie de 1.733 de lei net, o rată a şomajului de 6,9% şi, per ansamblu, o creştere economică de 2,5%.

Având în vedere cursul mediu anticipat, am putea spune că PIB-ul anului viitor va fi de 160 de miliarde de euro, iar bugetul de stat ar putea însuma cel mult 54,3 miliarde de euro.

Pentru anul 2014, CNP anticipează un PIB de 674,3 miliarde de lei, un curs valutar mediu de 4,44 lei/euro, o inflaţie medie anuală de 1,2%, un salariu mediu pe economie de 1.660 de lei net, o rată a şomajului de 7,1% şi, per ansamblu, o creştere economică de 2,6%.

Vâlcov: Bugetul va fi gata vineri

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat ieri că bugetul va fi definitivat până vineri, urmând ca ulterior să fie discutat cu delegaţia FMI, iar pe 10 decembrie va fi trimis Parlamentului.

Şi două promisiuni interesante: nu vor exista creşteri de taxe, iar Executivul are în vedere reducerea TVA.

Vineri vom avea bugetul definitivat. Va fi liber până marţi (n.n. - 2 decembrie), iar marţi vine Comisia Europeană şi FMI.
De pe 2 până pe 10 îl vom pune în dezbatere, iar probabil pe 10 decembrie, când va pleca delegaţia FMI-CE, vom veni cu el în Parlament şi în dezbatere.
Mi-aş dori foarte mult ca până la sfârşitul sesiunii să îl şi finalizăm, undeva pe 19 decembrie cred că ne-am putea încadra cu aprobarea bugetului pentru anul viitor
“, a spus ministrul Vâlcov.

El a precizat că bugetul nu va conţine majorări de taxe şi impozite şi că Guvernul ia în calcul adoptarea unor măsuri suplimentare de relaxare fiscală.

Noi deja, datorită conformării şi gradului de colectare mai bun, preconizăm că vom putea să facem liniştiţi bugetul cu tot ceea ce am adoptat până azi, ba chiar ne gândim la unele măsuri suplimentare de relaxare fiscală“, a spus Vâlcov.

Ministrul a precizat că nu poate spune până vineri care vor fi aceste măsuri, atunci fiind definitivat bugetul şi că, oricum, premierul este cel care le va comunica.

În urma negocierilor şi discuţiilor pe care le vom avea cu FMI, e posibil să ne gândim la reducerea TVA. Şi la anumite produse, dar şi la general“, a încheiat Darius Vâlcov.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite