Guvernele PNL s-au împrumutat în pandemie cu 17 miliarde de euro mai mult decât a făcut-o PSD în aproape 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lupa bani euro calculator

Guvernele PNL s-au împrumutat în nici doi ani, perioadă care concide cu pandemia,  cu 17 miliarde de euro mai mult decât PSD în aproape 3 ani, potrivit unei analize realizate de profit.ro.

Iată cum arată situaţia:

  • Guvernele PNL (Orban şi Cîţu)- noiembrie 2019-octombrie 2021 - împrumuturi de 282 de miliarde de dolari (57 de miliarde de euro) - condiţii de criză globală cauzată de pandemie.
  • Guvernele PSD (Grindeanu, Tudose, Dăncilă) - ianuarie 2017-ocombrie 2019 - împrumuturi de 196 de miliarde de lei (40 de miliarde de euro) - condiţii de creştere economică, fără crize majore.

Jurnaliştii de la Profit subliniază că cea mai mare parte din împrumuturile guvernelor PNL a fost destinată acoperirii deficitelor bugetare foarte mari, ceea ce înseamnă că este datorie nouă, care măreşte datoria publică. Restul s-a dus în plata finanţărilor mai vechi ajunse la scadenţă.

De exemplu, din necesarul de împrumuturi de 135,1 miliarde lei stabilit pentru întreg anul 2021, 83,8 miliarde de lei ar trebui să acopere deficitul, deci datorie suplimentară, în timp ce suma de 51,3 miliarde de lei ar fi folosită pentru plata unor datorii mai vechi.

Anul trecut, distribuţia a fost de 101,8 miliarde de lei pentru deficitul bugetar şi 47,4 miliarde de lei pentru refinanţare.

Precedenta guvernare, PSD, a împrumutat, în doi ani şi zece luni, suma de 196 miliarde de lei (aproape 40 miliarde de euro la cursul actual). Totalul perioadei nu a fost făcut public de către Ministerul Finanţelor, dar a fost calculat de Profit.ro în baza datelor instituţiei.

Date privind evoluţia datoriei publice, care are ca principală sursă împrumuturile contractate de stat pentru a-şi acoperi deficitul bugetar, sunt în prezent disponibile doar până la finalul lunii august. Profit.ro a scris, pe baza datelor disponibile de la Ministerul Finanţelor, că datoria publică a crescut cu 185,4 miliarde de lei în perioada guvernării PNL, de la 364,9 miliarde lei la finalul lunii octombrie 2019, moment la care Guvernul Dăncilă era înlocuit de primul Guvern Orban, la 550 miliarde de lei la finele lunii august 2021. În timpul guvernelor Orban, noiembrie 2019-decembrie 2020, datoria a crescut cu 133,5 miliarde lei, în timp ce anul acesta, după instalarea guvernului de coaliţie PNL-USR-UDMR, condus de premierul Florin Cîţu, datoria a urcat cu 52 miliarde de lei.

Citeşte şi:

La cât a ajuns datoria externă a ţării, după ce a crescut cu 8,4 miliarde de euro în primele opt luni ale anului

BNR: Datoria externă totală a României a crescut cu 6 miliarde euro la finalul lui iulie, la 131,98 miliarde euro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite