Guvernul simplifică exproprierea pentru că 40 de proprietari împiedică construirea conductei de gaze către Republica Moldova

Guvernul simplifică exproprierea pentru că 40 de proprietari împiedică construirea conductei de gaze către Republica Moldova

Conducta de gaze Iaşi-Ungheni va permite exportul gazelor româneşti către Republica Moldova FOTO Reuters

Guvernul va simplifica procedurile de expropriere la realizarea unor proiecte de interes naţional, a anunţat premierul Victor Ponta, arătând în acest context că autorităţile nu reuşesc să construiască o „amărâtă“ de conductă de gaze spre Moldova, deoarece 40 de proprietari nu vor să fie expropriaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe agenda şedinţei de astăzi a Guvernului figura un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.
 
La începutul şedinţei, premierul a anunţat că trebuie adoptat un proiect de lege privind expropierile, măsura fiind necesară pentru interconectarea reţelelor de gaze cu Republica Moldova, şi a arătat, printr-o discuţie cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, că lucrările sunt îngreunate deoarece 40 de proprietari dintr-un total de 350 nu acceptă să fie expropriaţi.
 
„Mai sunt încă 40 de propietari pe care nu-i convingem, nu, domnul ministru? Nu am reuşit să-i convingem (...) Am rămas cu 40 care nu vor să punem conducta spre Moldova în niciun fel“, a afirmat premierul.
 
Ministrul a explicat că cei 40 de proprietari solicită prea mulţi bani ca despăgubiri pentru a accepta exproprierea.
 
„O să adoptăm actul normativ, astăzi, prin care să putem să facem totuşi aceste expropieri mai uşor, pentru că vrem să ne legăm de Moldova, să exportăm energie, să ajutăm Moldova să fie independentă energetic şi nu convingem 40 de cetăţeni. Bănuiesc că sunt tot din Moldova noastră, de la Iaşi spre Ungheni. Nu vor să ne lase să facem conducta şi încercăm să găsim o variantă legală ca, totuşi, să putem să facem o amărâtă de conductă“, a adăugat Ponta.
 
În urmă cu două săptămâni, Ponta a anunţat că autorităţile de la Bucureşti doresc să finalizeze până la sfârşitul acestui an interconectarea reţelelor de gaze cu Republica Moldova.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările