Guvernul dă liber la împrumuturile statului de pe pieţele externe: plafonul maxim pentru obligaţiuni a fost dublat, iar programul a fost extins până în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Executivul a decis în şedinţa de miercuri să dubleze plafonul finanţărilor ce pot fi arase de pe pieţele externe prin emisiuni de titluri de stat FOTO gov.ro
Executivul a decis în şedinţa de miercuri să dubleze plafonul finanţărilor ce pot fi arase de pe pieţele externe prin emisiuni de titluri de stat FOTO gov.ro

Plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe Medium Term Notes (MTN), aprobată în 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde de euro la 15 miliarde de euro, şi extins astfel încât să acopere şi perioada următorilor trei ani, respectiv 2014-2016.

Suplimentarea plafonului de împrumut şi extinderea programului au fost decise în şedinţa de miercuri a Guvernului. Executivul arată că, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014-2016.

Programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani şi cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu un miliard de euro, la un total de 8 miliarde de euro, pentru a acoperi necesarul de finanţare pe acest an.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, când România a împrumutat 500 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro. De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 44,161 miliarde de lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.


Citeşte şi:

Benzina şi motorina se scumpesc din cauza dublei accizări. Ce scumpiri mai aduce acordul negociat cu FMICreşterea accizelor şi taxarea construcţiilor speciale vor genera costuri pe care producătorii, comercianţii şi transportatorii le vor transfera la consumatorii finali – cetăţenii de rând.

Guvernul se aşteaptă ca preţul benzinei şi al motorinei să crească cu 30-40 de bani pe litru în urma introducerii noilor accizeModificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a benzinei şi motorinei cu 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

DOCUMENT Cât se aşteaptă Guvernul să încaseze anul viitor la bugetul de stat din majorarea salariului minim, din accize şi din noile taxeVeniturile bugetului consolidat vor însuma anul viitor tot 32,9% din Produsul Intern Brut, dar un PIB calculat în creştere de la 625,6 miliarde lei la 658,6 miliarde lei. Cheltuielile se vor ridica la 35,1% din PIB. Cursul mediu de schimb luat în calcul este 4,45 lei/euro.

Liviu Dragnea: „Va fi o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău şi una Sibiu-Piteşti. Prima va fi, poate, Sibiu-Braşov”Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, răspunzând unei întrebări, că va exista atât o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău, cât şi una între Sibiu şi Piteşti, menţionând că este posibil, în opinia sa, ca cea dintre Sibiu şi Braşov să fie construită prima.

Dan Şova: „Pentru gropile de pe drumurile naţionale avem nevoie de 4 miliarde de euro. În prezent se strâng 250 de milioane de euro”Pentru acoperirea gropilor de pe drumurile naţionale, România are nevoie de 4 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru probleme de infrastructură, Dan Şova, la postul Digi24, unde a mai discutat despre deszăpezirea drumurilor din ţară, care ar putea fi făcută de anul viitor de către firme străine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite