Greva şoferilor va lăsa magazinele goale. Nimic nu-i mai poate opri pe transportatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorii rutieri îşi opresc începând de luni maşinile şi activitatea, ca reacţie la aroganţa cu care îi tratează Guvernul, blocând astfel fluxurile de aprovizionare cu marfă a comercianţilor.

Aşa cum avertizaseră de mai multă vreme, şoferii reprezentaţi de Confederaţia Naţională Rutieră opresc astăzi maşinile şi întreaga activitate specifică, lucru care va duce în primul rând la imposibilitatea ca magazinele să se mai aprovizioneze cu marfă.

Contactat de „Adevărul“, Augustin Hagiu – unul dintre fondatorii Confederaţiei – a confirmat duminicp seara că şoferii sunt hotărâţi şi „unii vor înceta activitatea chiar din această noapte, iar cei mai mulţi de la primele ore ale dimineţii“.

Creşterea accizei, „cea mai grea lovitură“

Transportatorii susţin că „au epuizat toate căile diplomatice“ în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă lovitură din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi.

Sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului Transporturilor în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea, transportatorii din toată ţara sunt decişi ca începând din data de 9 decembrie să înceteze activitatea specifică“, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Rutiere.

Actualul ministru al Transporturilor nu a răspuns la niciuna dintre adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului“, se spune în comunicat. În acest context, transportatorii rutieri de mărfuri sunt „mai decişi ca niciodată“ să renunţe la activităţi pentru o perioadă nedeterminată.
Din Confederaţia Naţională Rutieră fac parte două federaţii, care cuprind la rândul lor mai multe asociaţii de profil.

Operatorii autorizaţi fac un apel la calm

O altă organizaţie de profil, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), a lansat un apel prin care „invită operatorii de transport marfă la raţiune şi la rezolvarea problemelor pe calea dialogului“.

Acţiunea din 9 decembrie „nu va afecta clasa politică, ci populaţia“. În prag de Sărbători, "pe lângă spaima lipsei banilor pentru a-şi asigura masa, se adaugă şi imposibilitatea de a se aproviziona“, se arată într-un comunicat al COTAR.

Toţi cei care lucrăm în transporturi suntem nemulţumiţi de legislaţia ce priveşte această ramură, dar considerăm că înainte de a trece la acţiuni populiste ar fi mai bine să participăm la masa negocierilor şi prin argumente să-i convingem pe guvernanţi că avem dreptate, nu să dăm cu pumnul în masă şi să ieşim brusc de la negocieri trântind revoltaţi uşile“, mai arată COTAR.

Consumul de carburanţi, mai mic decât în statistici

Potrivit ultimelor statistici oficiale, în primele 10 luni din acest an, consumul de carburanţi a scăzut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Liderii transportatorilor spun însă că această scădere este mult mai mare, undeva la 20%, pentru că „în mai multe ţări europene îţi poţi primi înapoi acciza pe carburant, astfel că românii au cumpărat mai mult de afară şi mai puţin din România“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite