Curent electric gratis pentru o anumită categorie de pensionari şi urmaşii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie electrica liberalizare piata bec contor electric

Asociaţia Energia Inteligentă a amintit luni că există o anumită categorie de pensionari care beneficiază de gratuitate pentru o cotă din energia electrică consumată anual.

În anul 2003 prin HG 1041 s-a stabilit că persoanele pensionate din unităţi care au apartinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. beneficiaza de o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 kWh/an, care acoperă nivelul de consum al unui apartament care nu foloseşte energie pentru încălzire sau preparare apă caldă menajeră.

Această facilitate se acordă doar pentru consumul casnic, şi dacă persoanele care au activat în domeniul energetic indeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:

a) s-au pensionat până la data de 30 septembrie 2000 din unităţi care au aparţinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi s-au desprins din acestea, prin acte normative;

b) la data pensionarii, persoanele respective trebuie să aibă o vechime în aceste unităţi de minimum 15 ani, până la data desprinderii din fostul Minister al Energiei Electrice, Regia Autonoma de Electricitate „Renel”, Compania Naţionala de Electricitate – S.A.

De asemenea se acordau aceste drepturi persoanelor pensionate din activitatea nucleara dacă s-au pensionat anterior datei de 1 august 1998, data reorganizării Regiei Autonome de Electricitate „Renel”.

De facilităţile prevăzute de HG 1041/2003 beneficiaza şi:

  • soţia sau soţul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în fostul Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. minimum 20 de ani şi dacă facilitatile erau prevăzute în contractele colective;
  • pensionarii de invaliditate gradul I şi II, dacă la data pensionării îndeplinesc condiţiile de vechime,
  • pensionarii care au fost disponibilizaţi în urma unor măsuri de concediere colectivă şi care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în munca până la data pensionarii, dacă îndeplinesc condiţiile de vechime
  • persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societăţile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, fostei Regii Autonome de Electricitate «Renel», Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi, ulterior acestora, prin programe de restructurare, reorganizare sau privatizare vor putea beneficia de cote gratuite de energie electrica dacă societăţile respective aveau prevăzute pentru angajatii lor astfel de facilităţi prin contractele colective de muncă.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite