Granzii petrolului se bat pentru ţiţeiul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari companii petroliere din lume vor să participe la licitaţia pentru explorarea şi extracţia hidrocarburilor din perimetrele maritime câştigate de România la Haga. ExxonMobil, Chevron, Total, Lukoil şi Hunt Oil vânează zăcămintele din platoul continental, în timp ce MOL este interesat de perimetrele terestre.

Licitaţia organizată în această primăvară de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru concesionarea procesului de explorare şi dezvoltare a 30 de perimetre libere de pe teritoriul României va fi cea mai importantă din ultimii 15 ani. Aceasta deoarece, dintre perimetrele scoase la licitaţie, cinci reprezintă teritoriul din Marea Neagră câştigat de România la Haga, în urma procesului cu Ucraina.

Astfel, potenţialele rezerve de petrol şi gaze din zona românească a Mării Negre au atras interesul celor mai mari companii petroliere din lume pentru această rundă de concesiuni.

Potrivit informaţiilor furnizate pentru „Adevărul" de către ANRM, 20 de companii şi consorţii au achiziţionat până în prezent pachetele de date privind zonele scoase la licitaţie. Acestea sunt ExxonMobil (UK), Chevron Romania Exploration and Production (Olanda), Total (Franţa), Hunt Oil (UK), Lukoil (Rusia), OMV Petrom (România), Romgaz (România), Amromco Energy (SUA), Aspect Energy International (SUA), Audax Resources (Australia), consorţiul Aurelian, JKX şi Sorgenia (UK-Olanda), Blackstairs Energy (Irlanda), Melrose Resources Romania Amsterdam (Olanda), Midia Resources (România), Moesia (Irlanda), MOL şi Expert Petroleum (Ungaria-România), Premier Oil (UK), Stratum Energy Romania (SUA), Strzelecki Energy (Australia) şi Zeta Petroleum (UK).

Acestea vor putea depune ofertele până la 19 mai 2010. „În mod obişnuit, ofertele se depun în ultima săptămână", au mai spus oficialii ANRM.

Contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii ExxonMobil au confirmat interesul lor pentru explorarea apelor româneşti din Marea Neagră precizând că aşteaptă finalizarea negocierilor pentru a oferi mai multe detalii. „Nu comentăm pe marginea viitoarelor runde de acordare a licenţelor până ce rezultatele nu sunt publicate de Guvern", au arătat oficialii companiei.

ExxonMobil nu este străin de Marea Neagră, explorând încă de anul trecut, alături de Petrom, perimetrul Neptun şi, totodată, colaborând cu compania naţională din Turcia, TPAO, pentru operaţiuni similare în apele turceşti.

La fel de discreţi sunt şi reprezentanţii Chevron. „Politica noastră este de a nu oferi detalii despre o anume oportunitate", ne-au spus aceştia.

MOL vrea perimetre terestre

În schimb, grupul petrolier MOL, în parteneriat cu Expert Petroleum, este interesat deocamdată de perimetrele terestre. „Pentru moment, acordăm atenţie în special proiectelor de explorare onshore (terestre - n.r.) din România. Cu toate acestea, pe termen lung, intenţionăm să participăm şi în proiectele offshore din Marea Neagră", ne-au arătat reprezentanţii grupului MOL.

După depunerea ofertelor, câştigătorul pentru fiecare perimetru va fi cunoscut în iulie. Cel mai important criteriu va fi volumul investiţiilor, apoi capacitatea tehnică, impactul asupra mediului şi programele de instruire a personalului. Intrarea în vigoare a acordurilor petroliere ar putea avea loc cel mai devreme în februarie 2011, după adoptarea în Guvern. Pentru mulţi petrolişti de talie mondială, Marea Neagră poate însemna un potenţial imens, în condiţiile în care rezervele globale sunt în declin, iar această zonă nu a fost îndeajuns explorată.

Marea Neagră, viitorul energetic al Europei?

Richard Morningstar, trimisul special al Statelor Unite pe probleme de energie în Eurasia, arăta, în septembrie 2009, prezent la Bucureşti la Black Sea Energy and Economic Forum, că Marea Neagră ar putea ascunde rezerve importante de hidrocarburi. Prezent în sală, vicepreşedintele Hunt Oil, Tom Cwikla, arăta că Europa trebuie să-şi dezvolte propriile resurse energetice. Acum compania pe care o conduce este pe lista ANRM. „Marea Neagră are rezerve uriaşe, care vor fi principala sursă a Europei", a spus Mehmet Uysal, preşedintele TPAO, la acelaşi eveniment.

Explorarea platoului continental românesc a demarat în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar producţia a început în 1987. În prezent, Petrom operează două perimetre maritime care asigură 18% din producţia de petrol şi gaze din România a companiei. Totodată, Midia Resources explorează două perimetre în Marea Neagră, estimând prima producţie în 2011-2012.

Liderii lumii economice

Trei dintre companiile interesate de concesiunile din Marea Neagră fac parte din primele şase companii din lume din clasamentul realizat de Forbes Fortune în această vară luând în calcul veniturile din 2008. ExxonMobil este pe poziţia secundă, în timp ce Chevron şi Total sunt pe locurile cinci şi şase.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite