Ghid pentru viaţa la ţară. Avantaje şi dezavantaje pentru corporatiştii care pot munci de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Munca de acasă, derulată de mai bine de o jumătate de an de cea mai mare parte a corporatiştilor are atât avantaje, cât şi dezavantaje, punând în balanţă adierea vântului cu aerul condiţionat sau ciripitul păsărelelor versus orele pierdute spre locul de muncă.

O astfel de analiză au efectuat specialiştii, după o temeinică trecere în revistă a obiceiurilor zilnice ale corporatiştilor, rutina zilnică a milioane de oameni ce stau în oraşe aglomerate şi care petrec, potrivit datelor statistice, circa 3.000 de ore pe an doar pe drum înspre sau de la serviciu către casă.

Pentru cei care pot să facă o schimbare, Thriveglobal a întocmit o listă a paşilor de urmat.

Iată care sunt paşii pe care îi poţi urma:

1. Primul pas e, de fapt, şi condiţia principală pentru a te putea muta la ţară: să-ţi permită job-ul să lucrezi de la distanţă. În cazul în care te numeri printre norocoşii care au un job de acest fel, ai undă liberă! Dacă, totuşi, rolul actual îţi solicită prezenţa la birou, fă un inventar al competenţelor tale profesionale şi apoi poţi începe să cauţi joburi project based sau remote pe site-urile de profil. Mulţi profesionişti aleg chiar să devină antreprenori, transformând experienţa lor într-un business de consultanţă. 

2. Alege zona potrivită. Poate, în sfârşit, decizi să te muţi în casa bătrânească de la ţară. Dacă nu deţii  astfel de proprietăţi deja, e momentul să începi să te informezi înainte de a face o achiziţie. În acest sens, îţi recomand să cauţi grupurile de Facebook “Orăşeni mutaţi la ţară” ; “Mutat la ţară – viaţa fără ceas” şi să apelezi la înţelepciunea grupului. Vei găsi acolo “veterani” ai acestui stil de viaţă care abia aşteaptă să te lase să înveţi din experienţa lor. De la sfaturi practice despre cum să alegi zona potrivită, sfaturi despre recondiţionarea caselor bătrâneşti achiziţionate până la ghiduri pas cu pas despre cum să-ţi îngrijeşti gospodăria. 

3. Pregăteşte-ţi familia pentru tranziţie. Nu e lucru simplu să treci de la facilităţile de la oraş la cele ce lipsesc la ţară. Încearcă să anticipezi ce anume va întrerupe rutina şi ajută-ţi membrii familiei să se pregătească pentru schimbare. 

4. Asigură-te că ai o conexiune bună la internet. Evident, e absolut necesară pentru a putea lucra de la distanţă. Însă oricât de bună e acoperirea, este posibil ca, uneori, să rămâi blocat în mijlocul unei şedinţe. De aceea, e indicat să-ţi informezi angajatorul/partenerii/clienţii că lucrezi dintr-o zonă rurală şi să-i avertizezi că e posibil să ai dificultăţi tehnice.

5. Networking-ul. O altă schimbare la care vei fi nevoit să te adaptezi e trecerea de la evenimentele de networking la discuţiile în faţa porţii. Însă nu uita de puterea comunităţii! Cunoaşte oamenii din jurul tău şi vezi ce oportunităţi pot apărea în noul tău mediu de viaţă. Ce abilităţi/cunoştinţe ai adus de la oraş şi ar fi utile şi în această zonă? Ce alţi oameni cu care rezonezi mai sunt în zonă şi v-aţi putea conecta? Fii curios şi explorează!  

Avantajele muncii remote… din grădină!

Mutatul la ţară a devenit mai mult decât un trend, de când pandemia l-a transformat într-o nevoie autentică. Cert e că săptămânal grupurile de Facebook ce adună pasionaţi de această idee se măresc cu aproximativ cinci sute – o mie de membri. 

Dacă eşti printre cei care analizează încă această opţiune, m-am gandit că te-ar ajuta să ştii care sunt principalele avantaje ale muncitului… din grădină!

1. Câştigi timp. Am învăţat deja cu toţii, în perioada izolării, că munca de acasă are beneficiile, dar şi capcanele ei. Tentaţia de a sta cu laptopul în braţe mai mult decât e necesar vine la pachet cu oboseala şi lipsa de concentrare pe termen lung, atunci când lucrezi de acasă, prins între “patru pereţi”. Însă, la ţară, tentaţia de a ieşi în curte şi de a te bucura de ce e în jur e irezistibilă. Te asigur că vei avea nişte pauze energizante, culegând cireşe din grădină sau jucându-te cu patrupedul casei.  Să mai menţionez şi zecile de ore pe care nu le mai pierzi în trafic?!

2. Productivitatea muncii creşte. Eforturile suplimentare pe care le facem la muncă nu sunt sustenabile pe termen lung. Ne iau din capacitatea de concentrare şi, deşi ne lăudăm că am lucrat 12 ore într-o zi, rezultatele obţinute nu sunt direct proporţionale cu efortul depus. Când lucrezi din curte şi te încarci cu energie în pauzele verzi, ai toate şansele să obţii în şase ore rezultatele ce solicitau înainte opt-nouă ore de muncă la birou. 

3. Stimulează creativitatea. E incredibil ce poate mintea ta să creeze atunci când eşti într-un mediu liniştit şi stresul devine doar o amintire lăsată “la oraş”.  Lasă-ţi mintea să se bucure de o bine-meritată pauză şi să creeze spaţiu unori idei inovatoare. Poate e timpul pentru o abordare nouă a problemelor vechi, ce zici?

4. Bucură-te de linişte şi concentrare. Ţii minte bormaşina vecinului care pornea în cele mai nepotrivite momente? Şansele să fii perturbat astfel sunt foarte mici atunci când lucrezi de la ţară. Şi, dacă eşti una dintre acele persoane care au nevoie de linişte deplină pentru a se concentra, aici e mediul potrivit pentru a sta focusat asupra sarcinilor tale. 

5. Sănătate… că-i mai bună decât toate. Gata cu săritul peste pauza de masă, pentru că e cantina prea departe de birou. O pauză scurtă în grădină şi masa e plină de bunătăţi sănătoase. Şi dacă încă n-ai deprins îndemânarea de a cultiva legume, cu siguranţă ai în sat vecini specializaţi în asta. Aşa că zilele de târg sunt o ocazie nemaipomenită să te aprovizionezi cu alimente proaspete, care să te energizeze pentru şedinţele online.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite