GHID Ce trebuie să faci ca să-ţi schimbi furnizorul de energie, pas cu pas

GHID Ce trebuie să faci ca să-ţi schimbi furnizorul de energie, pas cu pas

Războiul din factura la energie se duce cu arme nu tocmai corecte, astfel că cei care vor să îşi schimbe furnizorul trebuie să fie atenţi la detalii  FOTO 123RF

Tot mai mulţi furnizori alternativi de electricitate vin cu oferte pentru populaţie, iar multe sunt tentante din punct de vedere al preţului. „Adevărul“ vă prezintă care sunt capcanele din oferte şi facturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Intrarea în Uniunea Europeană a permis încă din 2007 consumatorilor casnici să îşi schimbe furnizorul de energie, dar acest lucru nu a fost fezabil până acum din cauza că tarifele reglementate erau mult mă avantajoase decât ceea ce se putea obţine pe piaţă liberă.
 
În ultima vreme, însă, tot mai mulţi jucători au intrat agresiv pe această piaţă şi au înaintat consumatorilor oferte cu preţuri mult mai mici decât ceea ce plătesc acum, precum RCS&RDS sau Eva Energy. RCS oferă acum persoanelor fizice energie la 0,165 lei/kWh, fără TVA. Cine este abonat la serviciile de televiziune prin cablu şi/sau internet fix primeşte un preţ şi mai mic, de 0,155 lei/kWh. Iar cine este abonat la un astfel de serviciu, dar este şi pensionar are o reducere şi mai mare, preţul fiind de 0,145 lei/kWh.
 
Preţul pare mult mai avantajos decât preţul reglementat la care se obţine acum energie de la furnizorii tradiţionali, adică de la Enel, Electrica, CEZ şi E.ON. Un calcul exact nu poate fi făcut, deoarece depinde de tipul de abonament al fiecărui consumator, dar şi din cauză că furnizorii clasici nu specifică în factură cât este preţul energiei în sine şi cât sunt tarifele de transport, distribuţie şi furnizare. 
 

Atenţie la detalii!

 
Totuşi, calculând la o factură de energie de pe luna februarie emisă de furnizorii tradiţionali, preţul fără TVA ar fi de 62,74 de lei la un consum de 162 kWh. Astfel, un kWh la un furnizor clasic ar fi de  0,387 lei, adică de mai bine de două ori mai mare decât la cei noi.
 
Dar, atenţie, acesta nu include doar preţul energiei, ci şi tarifele de transport, distribuţie şi furnizare, care sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Mai exact, din cei 0,387 lei pe kWh, un furnizor tradiţional încasează cam 45%, deoarece preţul energiei în sine este circa 36%, iar aproximativ 9% este tariful de furnizare. Restul până la 100% reprezintă tariful de transport (plătit către Transelectrica) şi cel de distribuţie (plătit către Enel, de exemplu). În final, pe lângă acestea se mai adaugă certificatele verzi, taxa de cogenerare, accize şi TVA, plus taxa radio-TV.
 

Taxa radio-TV, problema buclucaşă

 
De asemenea, este posibil ca per total factura să pară mai mică la furnizorii alternativi decât la cei tradiţionali, dar nu neapărat pentru că este energia mai ieftină, ci pentru că aceştia nu sunt obligaţi să încaseze taxa radio-TV de la cetăţeni. Taxa TV este de 4 lei pe lună, iar cea radio de 2,5 lei.
 
Faptul că un astfel de furnizor nou nu colectează cele două taxe nu exonerează consumatorii de la plata lor, astfel că va trebui să le plăteşti singur. Sunt scutite de la plată familiile sau persoanele care primesc ajutoare sociale, pensionarii agricultori şi consumatorii care declară pe proprie răspundere că nu deţin aparate de recepţie, adică televizoare sau aparate radio. Există însă amenzi consistente dacă eşti prins că de fapt ai.
 

Certificatele verzi 

 
O altă cauză pentru care furnizorii alternativi ar putea fi mai atractivi este că aceştia nu încasează întotdeauna certificate verzi. În schimb, furnizorii de ultimă instanţă (Enel, Electrică, CEZ şi E.ON) sunt obligaţi de legislaţie să le încaseze de la cetăţeni, astfel că factura ar putea părea mai mare. Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România  (AFEER) a cerut recent ca toţi furnizorii să fie obligaţi să le încaseze. Ion Lungu, preşedintele AFEER, a declarat pentru „Adevărul“ că situaţia s-a clarificat acum, furnizorii având obligaţie trimestrială de regularizare, nu anuală, a certificatelor verzi. Lungu a spus că până acum certificatele verzi se regularizau la final de an, astfel că factura părea mai mică lună de lună, dar la final de an tot trebuiau plătite.
 

Paşi pe care trebuie să-i parcurgi pentru schimbarea furnizorului

 
** anunţi în scris actualul furnizor cu cel puţin 30 de zile
** achiţi la zi tot ce era de plătit
** închei un nou contract cu alt furnizor.
 

Ce trebuie să faci pentru a-ţi găsi un alt furnizor de electricitate

 
** să intri pe site-ul ANRE la secţiunea dedicată energiei electrice şi găseşti toţi furnizorii autorizaţi
** să scrii furnizorilor din acea listă că vrei să schimbi furnizorul actual şi le ceri să îţi facă o ofertă de preţ. Întreabă de preţul final pe kWh, cu toate tarifele aplicate!
** să compari ofertele şi alegi ce îţi place
** să semnezi contractul. 
 
Atenţie la clauzele de ieşire din noul contract! De ţinut minte: odată ce ai ieşit pe piaţă liberă nu te mai poţi întoarce pe cea reglementată.
 

Ce trebuie să mai ştii

 
Producătorul de energie este acela care produce curentul electric, precum Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia. Transportator este numai Transelectrica. Distribuitor este compania care deţine cablurile până la noi acasă.
 
Furnizorul este firma care îţi vinde marfa, adică energia. În cele mai multe cazuri, acesta e acelaşi cu distribuitorul. De exemplu, un consumator din Bucureşti este client la Enel Energie, iar liniile de distribuţie sunt deţinute de Enel Muntenia Sud. Distribuitorul nu se poate schimba, deoarece este monopol natural.
 
Numai furnizorul se poate schimba. Concret: dacă vei cumpăra energie de la RCS, aceasta va ajunge la tine acasă tot prin liniile Enel. Nu este nevoie de construirea altor fire spre casă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările