GHID Cum poţi reduce semnificativ factura la curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bec lumina foto wallconvert.com

Circa 16% din bugetul total al unei familii reprezintă cheltuielile pentru: locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili. O mare parte din sumă ar putea fi economisită, dacă ar fi aplicate câteva soluţii simple de eficienţă energetică.

Starea clădirilor în România arată că sunt 8,3 milioane de clădiri în total, din care 5,1 milioane de locuinţe (rezidenţial). Dintre acestea, 80% sunt construite înainte de 1982, aşa că au o performanţă energetică de circa 250 kw/m2/an, fiind încadrate în clasa D, arată o serie de date prezentate de OMV Petrom.

În ceea ce priveşte energia pentru locuinţe, circa 70% este utilizată pentru încălzire şi între 10 şi 15% este utilizată pentru iluminat. Cu toate acestea, circa 35% din energia pentru încălzire se pierde.

Cum economiseşti, simplu                                 

Pierderile de căldură se realizează, în primul rând, prin ferestre. Printr-un geam simplu pierderile de energie sunt de 4 ori mai mari decât printr-un geam termopan.

Pierderea de căldură se face şi prin pereţi. De exemplu, polistirenul are pierderi de căldură de 36 de ori mai mici decât betonul. Pierderi de căldură prin pereţi (Coeficient λ- măsurat în W/mK): beton - 1,45; cărămidă - 0,9; lemn de pin - 0,28; BCA - 0,12; polistiren expandat: 0,04.

Se poate economisi energie şi din consumul de electricitate, prin becurile alese. Astfel, în timp ce un bec incandescent consumă 60W/h, un bec led consumă numai 10 W/h.

În ceea ce priveşte aerul condiţionat, un aparat din Clasa C consumă 1.350 W/h, în timp ce un upgrade la Clasa A consumă 1.250 W/h.

Dacă ai o maşină de spălat Clasa A+, vei consuma 220 kw/an, în timp ce o maşină de spălat Clasa A+++ consumă mult mai puţin, respectiv în jur de 174 kw/an.

Un frigider vechi de peste 10 ani are un consum de 550 kw/an, aşa că un frigider de Clasa A+ îţi va aduce economii substanţiale, consumând doar 250 kw/an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite