GHID Cum să accesezi finanţare de 20.000 de lei de la stat ca să îţi instalezi panouri fotovoltaice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tiberius nechita si panourile solare si fotovoltaice

Românii vor putea cere de la stat maxim 20.000 de lei pentru a-şi finanţa instalarea de panouri solare fotovoltaice, cu condiţia ca ei să plătească pentru 10% din investiţie, arată un proiect de act normativ al Ministerului Mediului. Ghidul pentru accesarea finanţării poate fi regăsit mai jos.

Potrivit ministerului, finanţarea nerambursabilă se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Sunt eligibile în cadrul programului persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ criteriile de eligibilitate şi depun la instalatorii validaţi documentele obligatorii prevăzute în ghid.

Este eligibil proiectul care are ca scop producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat de reţeaua naţională, folosind sisteme de panouri fotovoltaice în conformitate cu prevederile prezentului ghid.

Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.

Cheltuielile eligibile

Banii acordaţi de stat vor acoperi costurile panourilor fotovoltaice, invertorul, materialele pentru conexiuni, structura de montaj a sistemului, modul de comunicaţie, contorul inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic, tabloul electric curent continuu/curent alternativ. De asemenea, sunt finanţate şi cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice, dar şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Cheltuielile vor putea fi însă acoperite din banii statului numai dacă sunt făcute după încheierea unui contract de finanţare nerambursabilă cu autorităţile competente.


Citeşte şi:

Încă un caz de tentativă de tâlhărie pe şosea, la Ţăndărei. Suspiciuni de complicitate între tâlhari şi poliţişti

Trei zile de haos în Pipera: Metrorex începe lucrări de modernizare pe Magistrala 2. Cum vor fi afectaţi corporatiştii


Scutiţi de orice fel de impozit

Consumatorii casnici care şi-au instalat panouri solare nu vor plăti nici impozit, nici TVA, nici accize pentru energia pe care o produc sau o vând, în limita unei puteri instalate de 27 kW, a decis recent plenul Camerei Deputaţilor.

Noua lege defineşte prosumatorul drept clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Astfel, prosumatorii, adică persoanele fizice care produc energie electrică din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW, vor fi scutiţi de la plata oricărei obligaţii fiscale prevăzute de Codul Fiscal, atât pentru energia pe care o produc pentru autoconsum, cât şi pentru cea pe care o vând furnizorilor.

Potrivit proiectului, prosumatorii vor beneficia de derogare de la prevederile Codului Fiscal şi ale Codului de Procedură Fiscală. Aşadar, ei vor fi exceptaţi de la plata „tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor”.

Totodată, ei vor fi scutiţi de la plata certificatelor verzi pentru consumul propriu acoperit din propria sursa de producere.

Ei vor mai putea desfăşura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unităţile de producere a energiei electrice pe care le deţin fără înregistrarea şi autorizarea funcţionării acestora,

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum vor putea vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

Furnizorii de energie electrică vor fi obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite