Gheţea: Modul în care se propun anumite legi pentru a fi votate lasă de dorit. Au iz populistic, chiar electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, susţine că unele legi cu iz electoral, cum ar fi legea dării în plată, afectează sistemul bancar -  motorul economiei FOTO Mediafax
Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, susţine că unele legi cu iz electoral, cum ar fi legea dării în plată, afectează sistemul bancar -  motorul economiei FOTO Mediafax

Modul în care se propun, în România, anumite legi pentru a fi votate lasă de dorit iar documentele respective au iz populistic sau chiar electoral, a declarat luni Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, făcând referire la legea dării în plată, aflată la reexaminare în Parlament.

„S-a menţionat că avem o economie în creştere, că avem realizări în ceea ce priveşte creşterea PIB per capita, deci şi a nivelului de trai, care începe să se mişte spre direcţiile dorite de toată lumea. Avem un sistem bancar sănătos, bine provizionat, bine reglementat şi bine supravegheat. Avem foarte bune perspective ca, în perioada următoare, să utilizăm cele 42 de miliarde de euro care vin de la Uniunea Europeană, bani care pot fi cheltuiţi în raport cu direcţii care să creeze foarte multe locuri de muncă, infrastructură, să atragă investitori în România. În aceste condiţii, nu ar fi păcat să afectăm motorul care este sistemul bancar? Modul în care se propun anumite legi la a fi votate lasă de dorit şi acestea au iz populistic sau chiar electoral“, a spus Gheţea, potrivit Agerpres, în cadrul unei conferinţe dedicată educaţiei financiare organizată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Institutul Bancar Român (IBR).

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Radu Gheţea şi alţi peste 10 şefi de bănci comerciale au fost invitaţi luni la o masă rotundă privind legea dării în plată, organizată de ziarul „Bursa“ şi de Comisia juridică din Camera Deputaţilor la Palatal Parlamentului, însă aceştia au ales să nu participe la dezbatere, astfel că mai bine de jumătate dintre locurile rezervate vorbitorilor au rămas libere. La dezbatere au participat însă Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, şi avocatul Gheorghe Piperea, cel care reprezintă în instanţă mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi ai băncilor.

La conferinţa de la Institutul Bancar Român, Gheţea a vorbit şi despre necesitatea ca, la nivelul IBR, să fie reluate cursurile adresate bancherilor. „La nivelul fiecărei bănci, trebuie să ne ocupăm de pregătirea oamenilor noştri când vorbim despre comunicare şi respectarea normelor bancare. Cu toate acestea, se simte o mare nevoie ca la nivelul Institutului Bancar Român să se reia acele cursuri adresate bancherilor. S-au făcut cursuri în trecut, dar credem că trebuie făcute şi în continuare, dar cu certificate care să dea dreptul omului să practice funcţia de analist de credite, de ofiţer de cont, de trezorier, de contabil. În trecut, acum vreo 5 ani, numai conducătorii de bancă trebuiau să treacă pe la Banca Naţională să susţină un interviu. Acum câţiva ani, o mare parte dintre directorii din băncile comerciale, din 'middle management', au fost obligaţi să treacă pe la Banca Naţională să primească autorizarea de a exercita o anumită funcţie, cum ar fi de director al Direcţiei Risc, de director al Direcţiei Trezorerie“, a menţionat şeful CEC Bank.

Radu Gheţea a susţinut, totodată, că ARB ar trebui să aibă întâlniri periodice cu mass-media pentru a transmite puncte de vedere pe marginea unor subiecte solicitate.

Prezent la acelaşi eveniment, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat că legea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligaţiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condiţiile necesare ca o astfel de lege să fie funcţională.

„În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticaţi la nivel european -  Legea obligaţiunilor ipotecare sau Legea obligaţiunilor acoperite sau garantate cu proprietăţi ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiţionalităţi de îndeplinit. (...) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare“, a explicat luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe dedicată educaţiei financiare organizată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Institutul Bancar Român (IBR).

Legea dării în plată, aflată la reexaminare în Parlament, a trecut de plenul Senatului şi urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Senatorii au stabilit ca legea să se aplice şi împrumuturilor aflate în derulare, însă numai creditelor imobiliare cu o valoare de până în 150.000 de euro, inclusiv celor acordate prin programul „Prima Casă“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite