Gheorghe Duţu, şeful ANRM: România nu îşi poate permite să nu ia în calcul gazele de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazele de şist sunt văzute ca un mijloc de obţinere a independenţei energetice, dar ecologiştii se tem că fracturarea hidraulică va duce la poluarea apei                                                             FOTO Reuters
Gazele de şist sunt văzute ca un mijloc de obţinere a independenţei energetice, dar ecologiştii se tem că fracturarea hidraulică va duce la poluarea apei                                                             FOTO Reuters

România nu îşi poate permite să nu ia în calcul resursa reprezentată de gazele de şist, a declarat, luni, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, într-o dezbatere organizată la Vaslui la care au participat autorităţi locale, activişti de mediu şi cetăţeni din comunele în care compania Chevron va începe explorarea, scrie Agerpres.ro.

„România nu-şi poate permite să nu ia în calcul această resursă. În general, se constată că resursele existente sunt în declin, ultimele cifre dau nişte trenduri de descreştere, ceea ce înseamnă că vom fi tot mai dependenţi de importuri. (...) Prin potenţialul pe care îl avem, avem o perspectivă foarte bună. Ne aşteptăm ca în cinci, şase ani să fim independenţi din punct de vedere energetic. Totul se va face cu respectarea strictă a normelor de mediu. Suntem ancoraţi la un program de mediu poate prea excesiv. Am preluat toate directivele, nimeni nu-şi poate permite să nu respecte aceste norme de mediu“, a declarat preşedintele ANRM.

El a precizat că trebuie puse în balanţă avantajele şi dezavantajele explorării şi exploatării gazelor de şist. „Trebuie să ne gândim bine (...), să punem în balanţă efectele. Dacă mai cade câte un avion şi se produc accidente, nu înseamnă că nu mai circulăm cu avioanele“, a mai spus Duţu.

Primarii vor garanţii guvernamentale

Prezent la dezbatere, Horaţiu Cărăuşu, primarul comunei Băceşti, acolo unde Chevron ar putea începe explorarea, a declarat în numele cetăţenilor acestei comune că doreşte garanţii guvernamentale, în cazul în care explorarea ar avea efecte negative asupra mediului înconjurător. „Se vorbeşte despre accidentele care s-au înregistrat, despre existenţa unor riscuri. Să ni se spună exact care sunt acestea, şi să dea Guvernul nişte asigurări. Mă refer la o asumare publică concretă, nu doar la asigurări date la televizor“, a spus Horaţiu Cărăuşu.

Edilul a solicitat şi ca o parte din redevenţa primită de staul român în urma explorării şi exploatării gazelor de şist să revină comunităţilor locale în care sunt găsite astfel de resurse.

Dezbaterea a fost derulată în cadrul proiectului ANRM — „Dialoguri cu cetăţenii şi campanii de informare privind gazele de şist în România“, cofinanţat de Uniunea Europeană.

Mai puteţi citi:

Prefectura Vaslui a dat în judecată CL Puieşti, care a interzis pentru a doua oară explorarea gazelor de şist

Prefectura Vaslui a dat în judecată, vineri, Consiliul Local Puieşti, unitate administrativă care a interzis, pentru a doua oară, explorarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a avut deja o dezbatere publică pentru obţinerea acordului de mediu, transmite Mediafax.

Consilierii locali din Puieşti au decis: referendumul privind gazele de şist va fi organizat în luna februarie 2014

Cgiar cu o zi înainte de sfârşitul anului 2013, consilierii locali din comuna vasluiană Puieşti au votat organizarea unui referendum privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe raza localităţii.

Reportaj „Le Monde” privind exploatarea gazelor de şist din localitatea Pungeşti

Jurnaliştii cotidianului francez „Le Monde” au publicat zilele trecute un material în care prezintă un reportaj realizat la Pungeşti, judeţul Vaslui, fiind expus punctul de vedere al unui fermier local îngrijorat de efectele începerii lucrărilor pentru exploatarea gazelor de şist din localitatea vasluiană.

Babilonie la Vaslui pe tema gazelor de şist. Activiştii au huiduit şi au ţinut discursuri în genunchi, Chevron a suspendat întâlnirea de două ori

Peste 300 de oameni s-au prezentat, ieri, în centrul comunei vasluiene Puieşti, pentru a participa la o dezbatere publică despre gaze de şist, iniţiată de oficialii companiei Chevron. Întâlnirea s-a transformat, însă, într-un fiasco din cauza huiduielilor activiştilor.

Epicentrul protestelor din Vaslui s-a mutat în comuna Puieşti. O dezbatere publică despre gazelor de şist, boicotată cu un cor de huiduieli

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) au organizat astăzi, 19 decembrie, o dezbatere cu localnicii la căminul cultural din comuna vasluiană Puieşti. Tema este legată de explorarea pentru gazele de şist, după ce Consiliul Judeţean Vaslui a acordat recent companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe raza comunei.

Marea Britanie nu vrea directive de la UE privind exploatarea gazelor de şist

Premierul britanic David Cameron a avertizat, marţi, Comisia Europeană împotriva unei legislaţii la nivelul întregii Uniuni Europene care să reglementeze industria extracţiei gazelor de şist prin fracturare hidraulică, susţinând că o astfel de iniţiativă ar crea nesiguranţă şi ar afecta investiţiile, relatează Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite