Gerea: Poate pentru Germania este suportabilă renunţarea la energia nucleară, dar pentru România, nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuclearelectrica produce 18% din necesarul de energie electrică al României cu două reactoare nucleare de la Cernavodă şi mai are în plan construirea altora două pe acelaşi amplasament   FOTO Mediafax
Nuclearelectrica produce 18% din necesarul de energie electrică al României cu două reactoare nucleare de la Cernavodă şi mai are în plan construirea altora două pe acelaşi amplasament   FOTO Mediafax

Germania îşi permite să renunţe la energia nucleară, însă pentru România nu este o opţiune, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.

„Putem constata în alte ţări europene, mă refer chiar şi la Germania, că s-a luat decizia de a se închide energia nucleară, de a se închide centralele atomice. Poate pentru Germania este suportabil, pentru România nu. Noi avem interesul să asigurăm capacităţi suplimentare de energie electrică, iar energia nucleară întruneşte şi cerinţele unei energii sigure în bandă, dar este şi accesibilă pe termen lung“, a declarat presei Gerea, care a fost prezent, joi, la un eveniment iniţiat de Institutul Aspen, Bucharest Forum 2015.

Întrebat dacă a ridicat această problemă şi în Guvern, Gerea a spus: „Bineînţeles, iar responsabilitatea noastră, a ministerului, se va transpune în strategia energetică, care va fi elaborată. Noi am cerut în caietul de sarcini acest lucru şi veţi vedea toate aceste probleme ridicate acum. Am cerut inclusiv sprijin la nivelul Comisiei Europene, domnului vicepreşedinte Maroš Šefčovič. Vor fi reflectate acolo, sunt deja puse în caietul de sarcini şi cerem răspunsul pentru ele“.

Nu este posibil să renunţăm total la cărbune

De asemenea, ministrul a spus că sectorul energetic pe bază de carbune ar trebui închis sau suprataxat, însă acest lucru nu este posibil pentru că România nu poate merge într-o singură direcţie în ceea ce priveşte producţia de energie.

Ministrul a explicat că, din cauza secetei, producţia de hidroenergie a fost sub nivelul aşteptărilor, iar în iarnă, când vor scădea foarte mult temperaturile, ar putea apărea blocaje în sectorul de energie eoliană.

„A fost secetă, nu s-a produs la nivelul aşteptărilor energie electrică hidro. La fel, în timpul iernii, ne putem trezi cu perioade de temperatură extremă, foarte scăzută, când scade presiunea în sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi ne putem trezi şi cu blocaje evidente datoriră temperaturilor scăzute în zona eoliană“, a declarat Gerea.

Consultanţii fac treaba Guvernului

Referitor la strategia energetică la care lucrează ministerul, Andrei Gerea a spus că au fost finalizate încă două capitole şi a fost elaborat caietul de sarcini pentru consultantul care se va ocupa de restul documentului.

„Deocamdată am reuşit să aducem aproape de finalizare încă două capitole, vor fi puse în dezbatere publică. Am reuşit să finalizăm caietul de sarcini pentru atragerea consultantului pentru restul de material şi într-un timp cât mai scurt se lucrează la el. Nu pot să apreciez în acest moment. Noi am dori să finalizăm în această toamnă, nu va fi posibil, dar dorinţa noastră este să avem un material de calitate, studiat“, a mai declarat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite