Georgia surclasează statele dezvoltate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii Băncii Mondiale consideră mediul de afaceri din Georgia mai prielnic decât cele din Germania, Franţa, Elveţia, Austria şi Japonia. Guvernul de la Tbilisi a demarat o serie de reforme pentru a oferi mai multă stabilitate şi mai puţină birocraţie antreprenorilor care aleg să investească în regiune.

Statul cu capitala la Tbilisi a reuşit să atragă, în 2009, investiţii străine directe în valoare de aproape 760 de milioane de dolari. Creş­terea eco­nomică a Georgiei din 2010 este estimată la 5,5%, potrivit declaraţiilor premierului Nika Gilauri. Interesul investitorilor faţă de acest stat se datorează, în primul rând, pachetului de reforme structurale pentru domeniul afacerilor.

Fără birocraţie

Eforturile au propulsat Georgia pe locul 12 într-un clasament realizat de economiştii Băncii Mondiale pentru a determina cele mai prielnice locuri pentru a face afaceri. În Georgia, costurile cu birocraţia, necesare în vederea înfiinţării unei firme, sunt reduse faţă de volumul mare înregistrat de unele state dezvoltate. 

„Doing Business 2011", o analiză realizată de economiştii instituţiei internaţionale de finanţare în colaborare cu International Finance Corporation, ierarhizează cele mai „îmbietoare" state pentru antreprenori, din punctul de vedere al „uşurinţei de a face afaceri".

Studiul cuprinde 183 de state, iar Republica Georgia se situează pe locul 12, depăşind economii mult mai mari precum Suedia (locul 14), Japonia (locul 18), Germania (locul 22), Franţa (locul 26), China (locul 79), Austria (locul 32) sau Italia (poziţia 80). Pe primul loc în acest top se situează tot un stat asiatic emergent.

Potrivit studiului, 75% din economiile din Asia de Est şi din regiunea Pacificului şi-au reformat reglementările din domeniul afacerilor în 2009-2010. Cu toate acestea, ele sunt depăşite de ţările din Europa de Est şi Asia Centrală, dintre care 84% au în derulare cel puţin un proiect de reformare a acestor reglementări.

Reformele fiscale, cheia revenirii

„În timp ce economia îşi revine din criză, ajustările fiscale sunt implementate într-o manieră care protejează investiţiile importante din infrastructură", a declarat Faruk Khan, reprezentant al Băncii Mondiale în Georgia.

„Reformele pentru îmbunătăţirea rezultatelor orientării bugetare şi pentru consolidarea capitalului bugetar, după cum cere noul Cod Bugetar, întăresc efortul de a implementa ajustări fiscale de calitate", a adăugat acesta, citat de allbusiness.com.

Şi agenţiile internaţionale de rating au apreciat schimbările din domeniul afacerilor introduse de Guvernul de la Tbilisi. Moody's şi-a revizuit în creştere ratingul de ţară pentru Georgia la începutul lunii trecute, motivându-şi decizia prin „progresul în construirea instituţiilor sociale, politice şi economice şi furnizarea unui sistem de operare sănătos pentru afaceri, sistem unic în regiune".

România, pe locul 56

În clasamentul Băncii Mondiale, România ocupă locul 56, fiind depăşită de state precum Botswana (52), Bulgaria (51), Ungaria (46), Kîrgîstan (44) şi Africa de Sud (34).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite