Gelu Ştefan Diaconu, şeful Fiscului: Voi trimite inspecţia fiscală la 11 persoane cu venituri mari, la care am estimat diferenţe de 30 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Ştefan Diaconu, şeful Fiscului, a spus că inspecţiile fiscale în cazul celor 11 contribuabili cu averi mari vor începe în semestrul al doilea al acestui an FOTO Mediafax
Gelu Ştefan Diaconu, şeful Fiscului, a spus că inspecţiile fiscale în cazul celor 11 contribuabili cu averi mari vor începe în semestrul al doilea al acestui an FOTO Mediafax

Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că, din verificarea de până acum a 26 de posesori de mari averi, au rezultat 11 cazuri care vor fi supuse inspecţiei fiscale. În cele 11 cazuri ar fi o diferenţă de venit de 30 de milioane de euro.

„S-a plecat de la un grup ţintă de 433 de persoane fizice, reprezentand 296 de familii, ale caror venituri estimate erau de circa 80 de miliarde de lei. Din aceste, 296 familii s-au extras 30 de cazuri, care deţineau doar ei circa 16 miliarde de euro - 20% din veniturile totale estimate. Asupra acestora s-a iniţiat verificarea preliminară. Ne uităm la ce încasări au avut şi le comparăm cu impozitele plătite. Această verificare preliminară se face fără înştiinţarea celor în cauză“, a declarat Gelu Ştefan Diaconu, potrivit HotNews.ro.

El a adăugat că până în februarie s-au încheiat analizele pentru 26 de cazuri, rămânând 4 cazuri pentru verificare până la sfârşitul lunii martie. „Pentru 15 cazuri s-a constatat ca gradul de conformare fiscală e corespunzător şi nu se va trece la inspecţia fiscală. Pentru 11 cazuri însa, vor fi demarate inspecţii fiscal“, a mai spus Diaconu, adăugând că, pentru cele 11 cazuri, diferenţele estimate sunt de 30 de milioane de euro.

Inspecţiile fiscale în cazul celor 11 vor începe în semestrul al doilea al acestui an. „Când oamenii cu venituri mari vor simţi respiraţia Fiscului în ceafă, cred că şi gradul de conformare va fi mult îmbunătăţit“.

Diaconu a spus că cele mai multe cazuri sunt din Bucureşti, însă nu a făcut nominalizări. 

Şeful Fiscului spune că există studii care pun la îndoială efectele benefice pe care le-ar putea avea admistia fiscală şi că aceasta s-ar justifica parţial într-o ţară cu cote de impozitare ridicate. 

„De ce să creăm un instrument -  plata unor taxe mai mici - la dispoziţia unui şmecher care nu-şi achita impozitele, în timp ce oamenii corecţi se conformează? Mai degrană, prin schimbul de informaţii cu autorităţile din alte ţări, aflu cine are conturi în afară şi îi iau 16%“, a mai spus Gelu Ştefan Diaconu


Potera fiscală cotrobăie peste tot

Inspectorii fiscali au pus la punct o formulă prin care, dacă miliardarii prezintă vreun risc de evaziune, îi va obliga să-şi declare averile. De la terenurile, clădirile, maşinile şi alte bunuri din proprietate (chiar şi animalele de rasă) – care sunt, de regulă, la vedere – până la cele mai puţin vizibile, cum ar fi poliţele de asigurare, banii din conturi sau diverse active cu valori de peste 10.000 de lei, toate trebuie trecute într-o declaraţie „de patrimoniu şi venituri“.

Concret, persoanele vizate, ale căror venituri şi deţineri sunt urmărite încă din 2011 de către Fisc, primesc o înştiinţare scrisă din partea administraţiei financiare, dar numai dacă – din punctul de vedere al inspectorilor – prezintă „risc de nedeclarare“.

Verificarea situaţiei fiscale personale se aplică încă din 2011, de atunci fiind vizate 300 de persoane pentru care Fiscul a început inspecţiile. 


Mai puteţi citi: 

"Spaima bogătaşilor", un expert FMI în verificarea marilor averi, a venit în România. Cine este Norman Gillanders. Specialistul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în conformarea fiscală a contribuabililor cu averi mari, Norman Gillanders, îi va instrui pe inspectorii ANAF în vederea urmăririi miliardarilor.

Potera fiscală ia urma bogătaşilor de top. Ce vor declara „urmăriţii“ Fiscului. Persoanele fizice care afişează averi considerabile vor fi somate de Fisc să-şi declare bunurile din proprietate, banii din conturi, datoriile şi cheltuielile. Criteriile după care vor fi selectate „victimele“ sunt misterioase.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite