Gelu Ştefan Diaconu, şeful ANAF: Continuăm cursa împotriva evaziunii, care arată sustenabilitatea măsurilor de relaxare fiscală

Gelu Ştefan Diaconu, şeful ANAF: Continuăm cursa împotriva evaziunii, care arată sustenabilitatea măsurilor de relaxare fiscală

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu FOTO Eduard Enea

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, rezultatele colectării de taxe, impozite şi în mod special TVA, arătând că încasările au crescut chiar dacă la alimente a fost redusă cota de la 24% la 9%.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Suntem în contact permanent cu autorităţile şi instituţiile care colaborează cu noi pentru a reduce marea evaziune fiscală, iar rezultatele arată sustenabilitatea măsurilor de relaxare fiscală“, a spus şeful ANAF.

„În această cursă împotriva evaziunii suntem undeva pe la jumătatea drumului şi nu i se întrezăreşte sfârşitul“ a mai spus Diaconu.

Reducerea TVA la alimente, o măsură bine pregătită

Ca răspuns la mesajele anterioare care arătau că reducerea TVA la alimente ar putea avea un impact negativ în încasările bugetare, preşedintele ANAF a arătat că, dimpotrivă, rezultatele pozitive sunt deja vizibile pentru că măsura a fost bine pregătită.

„În septembrie 2013, când a fost redusă cota de TVA la pâine, impactul nu a fost pozitiv de la început, pentru că măsura nu fusese suficient de bine pregătită.
Acum, când a scăzut TVA la toate alimentele, a fost o măsură mult mai largă, cu efecte pe foarte multe paliere, şi impactul este pozitiv de la început pentru că a fost bine întemeiată“, a explicat şeful Fiscului.

El a dat ca exemplu noua ordonanţă care reglementează înregistrarea firmelor în scopuri de TVA, a cărei aplicare „are efecte remarcabile“.

„Existau atât de multe firme-fantomă, încât la un moment dat şi unii agenţi corecţi înclinau să fie angrenaţi. Şi acum mai sunt încă unele fantome care încearcă să intre în lanţurile de tranzacţionare, dar criteriile impuse pentru înregistrarea în scopuri de TVA le descurajează.
Astăzi, evaziunea este excepţia şi conformarea voluntară este regula“, a mai arătat şeful Fiscului.

„Plusul de 1% e prea puţin? Ar fi fost bun şi 0,1%“

Referitor la colectarea TVA, care a crescut cu 1% chiar după ce cota de la alimente a scăzut de la 24% la 9%, au existat voci care au zis că această creştere „e prea puţin“.

„Potrivit unor studii anterioare, impactul pe colectarea de TVA după scăderea cotei la alimente trebuia să fie negativ, cu o amploare de 10%-15%. Noi am avut un plus de 1% şi s-a spus că e doar 1%. Pot să vă spun că în condiţiile acelor aşteptări, ar fi fost remarcabil şi 0,1%“, a precizat Gelu Diaconu.

Câştiguri pe linie în industria cărnii

Preşedintele ANAF a participat la o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Română a Cărnii având ca temă efectele reducerii TVA la alimente.

Liderul asociaţiei patronale, Radu Timiş, a prezentat mai multe date din care reies creşteri spectaculoase de vânzări la mezeluri şi preparate din carne în lunile iunie şi iulie faţă de mai.

„Vânzările de produse crud-uscate au crescut cu 14,9% în iunie şi cu 25,8% în iulie faţă de mai, la cremvuşti plusul a fost de 12,4%, respectiv 14,7%, la cârnaţi 9,6%, respectiv 14,6%, la salam 5,7%, respectiv 14,1%, apoi la mici, carne tocată şi slănină creşterea vânzărilor a fost de 7,1% în iunie şi de 20,5% în iulie faţă de mai.
Nu au existat scăderi ale vânzărilor“, a spus Radu Timiş.

Cât despre reducerea preţurilor, „media generală a ieftinirilor în industria cărnii, în urma reducerii TVA, a fost de 9,9%“, a afirmat liderul patronal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările