Gazul românesc, distribuit în centrul şi nordul Republicii Moldova. Conducta Iaşi-Chişinău a fost racordată la sistemul naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova nu va mai fi dependentă de gazul rusesc, a declarat directorul "Moldovatransgaz", Iurie Dolghier, cu ocazia racordării reţelei existente la gazoductul Iaşi - Ungheni - Chişinău.

Sistemul va aproviziona localităţile din nordul şi centrul Republicii Moldova, dar şi unele din stânga Nistrului. Când va ajunge gazul din România în casele oamenilor, nu se cunoaşte deocamdată, scrie jurnaltv.md.

Lucrările au avut loc în preajma comunei Tohatin. După câteva ore de muncă, gazoductul Iaşi - Ungheni - Chişinău a fost conectat la reţeaua de transport de gaze a Societăţii "Moldovatransgaz".

"Asistăm la momentul istoric a sistemelor Vestransgaz, gazoductul Ungheni - Chişinău şi Moldovatransgaz, gazoductul Chişinău - Râbniţa... Aceasta înseamnă că va fi posibilă asigurarea gazului natural atât din partea României, cât şi din partea surselor existente, din partea Ucrainei şi accesul tuturor utilizatorilor de reţea la sistemele de transport.", a declarat Igor Baidauz, inginer - şef al "Moldovatransgaz" citat de deschide.md.

Gazul din România va fi livrat în casele oamenilor din centrul şi nordul Republicii Moldova, dar şi ale unora din stânga Nistrului..

"Acest gazoduct poate asigura un miliard şi jumătate de metri cubi, ce înseamnă jumătate din consumul Republicii Moldova...inclusiv Transnistria. Noi, împreună cu Transnistria consumăm trei miliarde...Municipiul Chişinău, nordul Republicii Moldova, centrul Republicii Moldova poate fi aprovizionat din această conductă. În cât timp, nu depinde de noi...Totul depinde de agenţi economici care vor face contract cu noi pentru transportarea acestor volume. Cum avem un contract, începem livrarea, transportul...- Acum putem spune că nu mai suntem dependenţi de Rusia? - Da, categoric.", a spus Iurie Dolghier, director al „Moldovagaz”.

Conducta Iaşi - Ungheni - Chişinău are o lungime de peste 160 de kilometri. Lucrările de construcţie a gazoductului au costat aproximativ 150 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite