Gazprom vrea benzinăriile Rompetrol din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom, prin subsidiara NIS din Serbia, a înaintat o ofertă grupului Rompetrol pentru a cumpăra reţeaua de benzinării din România. Rompetrol a refuzat însă propunerea. Compania continuă să crească numărul benzinăriilor din România şi va deschide staţii sub brandul propriu şi în Turcia, care va deveni a opta ţară unde grupul are operaţiuni de distribuţie a carburanţilor.

După ce au eşuat să preia Petrom şi Distrigaz Sud în perioada 2003-2005, ruşii de la Gazprom nu renunţă la intenţia de a achiziţiona pe piaţa românească active în domeniul energetic. Conducerea Rompetrol a dezvăluit faptul că, în urmă cu două luni, a primit o scrisoare de intenţie din partea companiei petroliere NIS din Serbia, deţinută de Gazprom Neft, pentru preluarea reţelei de benzinării Rompetrol din România.

Rompetrol a declinat oferta ruşilor, astfel că nu s-a derulat niciun fel de negociere între cele două părţi. „Nu ar fi logic să facem o astfel de mutare, din moment ce deţinem o rafinărie în România (Petromidia - n.r.), iar un lanţ de benzinării este esenţial", a explicat Saduokhas Meralyiev, CEO al grupului Rompetrol.

Compania deţine în prezent 800 de puncte de distribuţie a carburanţilor în România, dintre care 450 de benzinării, şi o cotă de piaţă de 25%. Titov Buzescu, vicepreşedinte pentru divizia de retail a grupului, a adăugat că reţeaua locală de staţii a Rompetrol a fost evaluată la 500-600 de milioane de euro.

Benzinării ale Gazprom în România

Compania petrolieră sârbă NIS, unde Gazprom este acţionar majoritar, deţine două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad, cu o capacitate totală de 7,3 milioane de tone pe an, şi are nevoie de o piaţă cât mai mare de desfacere a produselor petroliere.

Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, a achiziţionat 51% din compania sârbă în 2009 şi un pachet de 5,15% din acţiuni în martie 2011. Rompetrol a fost de asemenea interesat de procesul de privatizare a NIS în 2007.

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, care a cumpărat 75% din companie în 2007 şi restul de 25% în 2009.

Surse din domeniu au declarat, pentru „Adevărul", că Gazprom Neft a preluat, tot prin intermediul NIS, 90% din firma de operaţiuni petroliere SunOil din Timişoara, care are zece benzinării în zona Banatului.

„Primim tot felul de propuneri, pentru rafinăria Vega, pentru reţeaua de benzinării, ceea ce înseamnă că avem active foarte importante. Dar, indiferent de cât de generoasă va fi o ofertă, nu vom renunţa la astfel de active", a completat Meralyiev.

Rompetrol va deschide în următorii patru ani în România încă 10-15 benzinării sub brandul propriu şi circa 150 în sistem de franciză. Primele două noi staţii Rompetrol vor fi în Bucureşti, în acest an.

Potrivit lui Meralyiev, grupul îşi va extinde şi operaţiunile din vestul Europei - Franţa şi Spania - unde deţine staţii de distribuţie angro şi retail, precum şi depozite de carburanţi.

Pe drumul Turciei

Mai mult, compania are în plan pentru următoarele luni să deschidă benzinării sub brandul Rompetrol în Turcia, o ţară aflată în plină ascensiune din punctul de vedere al consumului, ca urmare a creşterii economice excelente din ultimele trimestre. Turcia a devenit în ultimii doi-trei ani un magnet pentru companiile petroliere din regiune, precum OMV, care şi-a direcţionat aici investiţii masive.

„Noi oricum exportăm spre Turcia produse petroliere de la Petromidia, în special diesel, pentru companii precum Shell şi Total. Este mai bine să fim noi distribuitorii produselor noastre pe piaţa din Turcia", a arătat Meralyiev.

Potrivit acestuia, în Turcia există un deficit mare de produse petroliere, în special motorină şi gaz petrolier lichefiat. „Turcia importă cam opt milioane de tone de diesel pe an", a menţionat oficialul Rompetrol. Spre comparaţie, consumul total al României de carburanţi este de circa cinci milioane de tone pe an.

„Vom deschide un birou în Turcia în următoarele două luni, pentru a studia foarte bine această piaţă şi pentru a decide cum vom dezvolta afacerea de acolo", a adăugat şeful Rompetrol. Astfel, Turcia va deveni a 13-a ţară unde este prezent grupul Rompetrol şi a opta unde compania deţine benzinării.

În primele 25 de rafinării din Europa

Rafinăria Petromidia Năvodari este pe punctul de a finaliza programul de modernizare - început în 2006 - de creştere a capacităţii de prelucrare cu 25%, de la patru milioane de tone la cinci milioane de tone de ţiţei pe an. Compania are în plan ca, de anul viitor, când va fi gata programul, să producă mai multă motorină cu 800.000-1 milion de tone. Astfel, Petromidia va deveni cea mai mare rafinărie din ţară şi va intra în primele 25 din Europa.

Rompetrol a investit până acum la Petromidia 234 de milioane de dolari din totalul planificat de 377 milioane de dolari. Investiţia se va amortiza în cinci ani, au precizat responsabilii companiei.

Programul de modernizare a rafinăriei a redus costurile din 2006 până acum cu 60 de milioane de dolari. Doar terminalul petrolier construit la opt kilometri în largul portului Midia a adus economii de 20 de milioane de dolari din 2009 până în prezent. Până la realizarea terminalului, compania descărca ţiţeiul care venea pe mare în portul Constanţa, prin intermediul companiei Oil Terminal.

Centrală electrică la Petromidia

Rompetrol va construi o nouă termocentrală cu o capacitate de 75 de MW la Năvodari, care va asigura aproape întregul necesar de energie al rafinăriei Petromidia - care consumă 85 de MW. Investiţia va fi de până la 100 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite