Gazprom a redus din nou, cu 13%, livrarea de gaze către România. Niţă: Problema s-a discutat şi în CSAT

Gazprom a redus din nou, cu 13%, livrarea de gaze către România. Niţă: Problema s-a discutat şi în CSAT

Gazprom a redus a doua oară livrările către România

Grupul rus Gazprom a redus, miercuri, pentru a doua oară, livrările de gaze naturale către România, de această dată cu 13% faţă de nivelul planificat, a anunţat Departamentul pentru Energie, care menţionează că "ar trebui să ne obişnuim cu astfel de situaţii".

Ştiri pe aceeaşi temă

"Livrările de gaze ruseşti către România au scăzut ieri cu 13% în raport cu nominalizările Transgaz. Volumul total al livrărilor de gaze ruseşti din această perioadă este la un nivel foarte scăzut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, în condiţiile în care producţia României este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Înmagazinăm 9 milioane mc pe zi

În prezent, consumul de gaze se situează la circa 22 milioane de metri cubi pe zi, iar din producţia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se înmagazinează în continuare zilnic.

"Nu există niciun motiv de îngrijorare, trebuie să începem să ne obişnuim cu astfel de situaţii generate de Gazprom. Volumele pe care le importăm sunt foarte mici, iar România este pregătită să facă faţă foarte bine acestei ierni fără ca populaţia să aibă de suferit", a declarat, în comunicat, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

România a înmagazinat până în prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Niţă: Problema s-a discutat în CSAT

Constantin Niţă, ministrul Economiei, a declarat joi, la Bucharest Forum 2014, că în şedinţa de miercuri a Consiliului Suprem de Apăărare a Ţării (CSAT) s-a discutat problema reducerii livrărilor de gaze de către Gazprom.

Ministrul a susţinut şi că reducerea cu 13% a livrărilor de gaze către România de către Gazprom nu afectează necesarul de gaze şi ”nu vor fi probleme”, însă a evitat să spună care este termenul pentru care necesarul este asigurat.

Niţă a fost întrebat cum vede anunţul privind reducerea cu 13% a gazelor furnizate către România de către Gazprom prin Transgaz.

Transgaz primeşte, el primeşte gazul natural pe care îl transportă către beneficiari.
Dacă nu există beneficiari, nu transportă (...) Înseamnă că unele contracte existente între importatorul român şi exportatorul respectiv, respectiv exportatorul principal Gazprom suferă anumite modificări.
Asta este o chestiune care se discută în principal între cei doi parteneri
”, a răspuns ministrul.

Niţă a fost întrebat dacă există riscuri legate de asigurarea necesarului de gaze naturale pentru România.

Necesarul de gaze naturale este asigurat de către cele două companii româneşti, Petrom şi Romgaz, şi nu vor fi probleme”, a spus ministrul.

Întrebat la ce termen se referă atunci când susţine că ”nu vor fi probleme”, dacă este vorba de un interval precum următorii cinci ani., Niţă a răspuns:
Există în discuţie strategia energetică a României care probabil că va menţiona foarte clar care este necesarul de gaze naturale al României pe următorii ani şi ce va trebui să facem în perspectiva acestora”.

Mesaje incerte de la Ambasada Federaţiei Ruse

Ministrul Răzvan Nicolescu a discutat marţi cu ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, despre reducerea livrărilor de gaze din luna septembrie, în urma căreia a anunţat că "nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru".

Grupul rus Gazprom a redus, în prima parte a lunii septembrie, volumele de gaze livrate unor companii din România, fără să ofere vreo explicaţie. Importurile de gaze ruseşti sunt însă extrem de reduse în această perioadă, iar România dispune de rezerve suficiente pentru perioada de iarnă.

Nicolescu afirma, în prima parte a lunii septembrie, că populaţia nu va avea de suferit la iarnă din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.

Departamentul pentru Energie menţionează că în ultima perioadă Dispeceratul Gazprom din Sofia a anunţat de mai multe ori reducerea livrărilor de gaze naturale către România, dar că potrivit datelor centralizate de Transgaz o singură astfel de intenţie s-a şi materializat într-o scădere efectivă a livrărilor.

"Mi-am exprimat speranţa că recentele concluzii ale discuţiilor purtate între Comisia Europeană-Ucraina şi Rusia vor fi respectate de toate părţile", a declarat Nicolescu în comunicat.

În timpul discuţiilor tripartite care au avut loc vineri, Rusia şi Comisia Europeană şi-au exprimat susţinerea pentru un "plan de iarnă" un pachet de măsuri care să fie valabile până la sfârşitul lunii martie, în scopul de a reduce riscurile legate de tranzitul gazelor ruseşti către Europa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările