Gazprom continuă să strângă robinetul cu gaze pentru România şi reduce livrările cu 30%. Gerea: Nu există motive de îngrijorare

Gazprom continuă să strângă robinetul cu gaze pentru România şi reduce livrările cu 30%. Gerea: Nu există motive de îngrijorare

În ultimele două luni, Gazprom a redus de mai multe ori livrările de gaze naturale către România

Grupul rus Gazprom a redus livrările de gaze naturale către România cu 30% faţă de cantitatea contractată, ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirmând însă că astfel de diminuări au fost înregistrate şi în ultimele luni şi că, la acest moment, nu există motive speciale de îngrijorare.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Guvernul anticipează noi probleme cu livrarea gazelor din Rusia şi creşte cantităţile de păcură
 
Centralele electrice de termoficare (CET-urile) care folosesc gaze, dar pot funcţiona doar cu păcură îşi vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipând probleme cu gazul furnizat de Rusia pe întregul sezon de iarnă, iar electricitatea necesară Transelectrica va fi de asemenea livrată în cantităţi mai mari.
 
Rezerva suplimentară de păcură va fi utilizată numai în situaţii critice generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în reţeaua naţională de transport gaze în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, relevă un act normativ aprobat Guvern.
 
Executivul argumentează acesste măsuri prin posibilitatea apariţiei, în anumite perioade, a unor temperaturi foarte scăzute, sub -20 grade celsius, mai multe zile consecutiv, ceea ce va genera un consum brut de electricitate cu mult peste valorile de calcul medii pe baza cărora au fost prognozate producţia şi rezerva de putere în programul de iarnă, dar şi prin riscul unei presiuni scăzute în reţeaua de transport gaze naturale, fie din cauza creşterii semnificative a consumului de gaze generată de temperaturile foarte scăzute, fie din cauza reducerii/lipsei gazelor naturale din import.
 
Guvernul arată că, în considerarea şi a acestor argumente, având în vedere perspectivele evoluţiei producătorilor de energie electrică pe termen scurt şi mediu, siguranţa alimentării Sistemului Energetic Naţional (SEN) şi independenţa energetică a ţării, se impune necesitatea suplimentarea cantităţilor serviciilor tehnologice de sistem pentru asigurarea funcţionării în siguranţă şi stabilitate a SEN pentru perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, „în condiţiile limitării importului de gaze din Federaţia Rusă“.
 
Astfel, centralele electrice de termoficare (CET) Bucureşti Sud, Bucureşti Vest, Brăila, Galaţi şi Brazi îşi vor suplimenta cantităţile de electricitate livrate, în principal pentru consumul din orele de vârf, şi vor fi obligate să îşi asigure contracte de achiziţie a păcurei necesare pentru funcţionare, în cazul în care stocurile existente vor fi epuizate.
 
CET-urile vor fi obligate şi să menţină instalaţiile în stare de funcţionare, pentru a fi apte în orice moment să pornească sau să treacă la funcţionarea pe bază de combustibil alternativ (păcură), în situaţia scăderii presiunii gazelor naturale sau a lipsei acestora.
 

UPDATE Gerea: Ne aflăm într-o situaţie care, din păcate, a devenit o obişnuinţă în ultimele trei luni

"Sigur că la prima citire a ştirii poate îngrijora. Însă această cantitate, raportată la consumul naţional, este foarte foarte mică. Pentru ziua de azi avem 48 de milioane de metri cubi, iar importul este de 3 milioane de metri cubi. Sistemul naţional nu are nicio problemă. Deocamdată, reducerile nu sunt de natură să îngrijoreze. Noi ne aflăm într-o situaţie care, din păcate, a devenit o obişnuinţă în ultimele trei luni, perioadă în care livrările au fost reduse cu 20-27%. Cel mai important lucru este că nu avem o problemă cu necesarul de gaze. Noi vom avea consultări cu factorii implicaţi, acestea sunt nişte probleme contractuale, însă am înţeleg că aceste reduceri sunt în limitele contractuale“, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, la Realitatea TV. 


„Astfel de reduceri se încadrează în media ultimelor luni, când au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar «un mod de viaţă». Nu există motive de îngrijorare deoarece sistemul face faţă. Vom pregăti o poziţie oficială“, a spus Gerea, precizând că a ieşit din şedinţa de guvern pentru a se informa.

 
El a arătat că în relaţia cu Gazprom există o prevedere contractuală, în limitele căreia furnizorul rus „se poate juca“ cu cantităţile livrate, în marja a 30 de procente.
 
Ministrul a precizat totodată că există variante la care autorităţile române pot apela în caz de necesitate, precum utilizarea mai accentuată a păcurii sau oprirea anumitor instalaţii, dar a reluat ideea că speră să nu se ajungă într-o astfel de situaţie.
 
Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu declara la mijlocul lunii septembrie că România nu ar avea nicio problemă în perioada de iarnă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.
 
România a înmagazinat până în luna octombrie cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale. Capacitatea totală de depozitare a gazelor naturale în România este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.
 
România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producţia internă, asigurată de OMV Petrom şi Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
 

Mai puteţi citi:

 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: