Gazele de şist – viziunea Guvernului Ponta, esenţială nu doar pentru România, ci şi pentru Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scopul gazoductului Iaşi-Ungheni este conectarea moldovean de transport de gaze naturale la cel european.
Scopul gazoductului Iaşi-Ungheni este conectarea moldovean de transport de gaze naturale la cel european.

Republica Moldova marchează miercuri 23 de ani de la proclamarea independenţei prin inaugurarea conductei de gaze naturale Iaşi-Ungheni, care va asigura interconectarea cu sistemulde transport al gazelor naturale din România. Evenimentul face parte din programul vizitei premierului român Victor Ponta în Republica Moldova.

Implementarea proiectului, pentru care Uniunea Europeană (UE) a alocat, potrivit agenţiei ruseşti Itar-Tass, suma de 26 de milioane de euro, a durat un an. Scopul autorităţilor de la Bucureşti şi de la Bruxelles a fost să conecteze sistemul moldovean de transport de gaze naturale la cel european, consolidând în acest fel securitatea energetică a Republicii Moldova prin livrări alternative din România.

Evenimentul trebuie privit însă în contextul mai larg al proiectului executivului de la Bucureşti prin care se doreşte atât obţinerea independenţei energetice pentru ţara noastră, cât şi transformarea României într-un exportator net de energie. Nicio altă resursă nu este mai importantă în acest demers decât gazele de şist de la noi din ţară, resursă estimată a fi una din cele mai bogate din Europa.

Dincolo de mistificările din mass-media şi din societatea civilă, adevărul este că existenţa gazelor de şist reprezintă pentru România o oportunitate greu de trecut cu vederea într-un context internaţional şi economic precum este cel din prezent. Singura şansă ca economia românească să îşi menţină şi chiar să îşi îmbunătăţească competitivitatea este reprezentată de scăderea costurilor energetice, pe care o exploatare inteligentă a gazelor de şist o pot susţine.

Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat chiar de Statele Unite ale Americii, care în prezent trec printr-o renaştere industrială datorată gazelor de şist. În paralel, SUA este pe cale să devină cel mai mare exportator de gaze din lume, fapt ce va afecta puternic influenţa politică a Rusiei în spaţiul vest-European.

Astfel, ajungem la cel de-al doilea argument pentru demararea unui proiect energetic intern legat de gazele de şist, argument care ţine atât de economie cât şi de poltica externă. În fond, în ultimii ani Federaţia Rusă şi-a maximizat poziţia internaţională exact printr-o politică de export preferenţial al resurselor energetice. Din acest punct de vedere faptul că în acest moment SUA încearcă să contracareze această strategie a Moscovei exact prin creşterea exporturilor proprii de gaze naturale este ilustrativ.

Pe cale de consecinţă, într-un context geo-politic din ce în ce mai complex şi pe cale să devină din nou multipolar, ţara noastră poate juca o carte extrem de importantă, prin care România se poate atât dezvolta economic, cât şi îmbunătăţi poziţia în lume. Dacă vom şti să ne exploatăm inteligent resursele de gaze de şist, atunci ţara noastră poate deveni o putere regională şi europeană extrem de importantă. Rămâne de văzut ce vor face în continuare autorităţile române, dar dacă se va continua pe drumul deschis de cabinetul Ponta, ţara noastră are toate şansele să devină o putere în adevăratul sens al cuvântului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite