Gazele se scumpesc, în timp ce autorităţile promit plafonarea preţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazele se scumpesc cu aproape 6% pentru consumatorii casnici, de la 1 august, anunţul venind, în mod ironic, într-un moment în care autorităţile spun că pregătesc un plafon maxim al preţului pentru producători.

Autoritatea de reglementare în Energie a anunţat joi o scumpire a gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 5,83%, de la 1 august. Aceasta a fost solicitată de furnizori, care reclamă că le-a crescut preţul la care cumpără gazele de la producători, care au libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat, odată cu liberalizarea pieţei.

Anunţul vine în contextul în care miercuri seară Ministerul Finanţelor a anunţat că pregăteşte plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 55 lei/Mwh până la finalul lunii iunie 2021. Acest scenariu a fost vehiculat într-o emisiune de consilierul prim-ministrului Darius Vâlcov, care ataca cei doi mari producători de gaze, OMV Petrom şi Romgaz. La mai puţin două zile, el a fost pus în practică printr-un proiect de lege. Acesta trebuia discutat joi, în primă lectură, în şedinţa de Guvern, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Teodorovici: „Este o măsură comunistă”

Proiectul de lege iniţiat de Finanţe „stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh”. Ministerul susţine că actul normativ „are impact pozitiv prin stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători care au cota de piaţă, fiecare de peste 46% şi împreună de 95%”.

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a recunoscut că plafonarea preţului gazelor „este o măsură comunistă”, pentru că încerci să intri în piaţă, dar „până la un punct”, a spus el. Teodorovici a argumentat prin faptul că nu există concurenţă, ci sunt doar doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat.

Cine va avea de câştigat

Academicianul şi expertul în energie Ionuţ Purica susţine că de câştigat vor avea furnizorii, tocmai cei care joi au solicitat majorara preţului. „Dacă nu corelăm măsura cu un sistem fiscal al furnizorilor din piaţă, ea va face să crească profitul furnizorilor”, a declarat el. Totodată, el a precizat că tentaţia vânzării gaelor pe piaţa românească o să fie diminuată.

Plafonarea preţului gazelor trebuie să se refere la consumatorul final şi firmelor mici şi mijlocii şi doar în acest caz va fi o măsură bună, a declarat, joi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), potrivit Agerpres. „Piaţa s-a liberalizat, dar mai întâi dăm la consumatorii mari, apoi la cei mijlocii, IMM-urile, şi abia apoi la cei casnici. Deci trebuie să vedem cum îi ajutăm pe cei casnici şi pe IMM-uri. Şi, dacă preţul scade pentru aceste categorii, da, e o măsură bună”, spune el.

Sindicatele din Chimie şi Petrochimie au fost singurele care au salutat iniţiativa privind plafonarea preţurilor la gazele din producţia internă. „Atâta timp cât există numai 2 producători şi nu există o bursă la care toţi producătorii să fie obligaţi să vândă, preţurile au crescut şi vor creşte în continuare, punând astfel în mare dificultate atât industria autohtonă cât şi cetăţenii care suportă din ce în ce mai greu facturile la gazele naturale! Sperăm ca acest act normativ să apară cât mai repede şi să mai salveze ce se mai poate salva din industria românească”, se menţionează într-un comunicat al CNS Cartel Alfa transmis Agerpres.

Plafonarea preţului ne-ar aduce şi un nou infringement, au declarat, marţi, pentru Agerpres, surse din Ministerul Energiei, care spun că intervenţia Guvernului asupra preţului la gaze nu se justifică în acest moment, iar o astfel de măsură ar distorsiona piaţa.

Ce spun companiile

Plafonarea preţurilor la gazele naturale din producţia internă va pune producătorii autohtoni într-o poziţie discriminatorie în raport cu importul de gaze, atrage atenţia Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră – ROPEPCA. Potrivit asociaţiei, pe termen mediu şi lung o astfel de măsură conduce la creşterea dependenţei de sursele externe. Creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor cât şi asupra preţului suportat de aceştia.

Au reacţionat investitorii

Investitorii de pe burse au reacţionat, joi, la intenţia de a plafona preţul gazelor la 55 lei/MWh până în 2021. Acţiunile celor mai mari producători din România s-au depreciat semnificativ pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pe finalul şedinţei de tranzacţionare, acţiunile producătorului OMV Petrom scădeau cu până la 4,64%, în timp ce cele ale SNGN Romgaz se micşorau cu peste 5%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite