Gălăţenii inundaţi nu şi-au asigurat casele: doar 12.000 de locuinţe din totalul celor 220.000 din judeţul Galaţi au fost asigurate prin poliţă obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.800 de case au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele zile în 39 de localităţi din judeţul Galaţi FOTO Bogdan Nistor
Peste 1.800 de case au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele zile în 39 de localităţi din judeţul Galaţi FOTO Bogdan Nistor

Companiile de asigurări încearcă încă să facă bilanţul dezastrelor provocate de inundaţiile din Galaţi, însă un lucru este cert: din cele peste 220.000 de locuinţe din judeţ, doar puţin peste 12.000 erau asigurate prin poliţe obligatorii.

Peste 3.600 de persoane au fost evacuate şi peste 1.800 de case au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele zile în 39 de localităţi din judeţul Galaţi, potrivit unui bilanţ provizoriu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Nouă persoane, între care o fetiţă de opt ani, şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi. În judetul Vaslui, 15 locuinţe şi 50 de gospodarii din localitatea Zorleni au fost inundate, vineri dimineaţa, în urma unei viituri.

Astfel, aproape 2.000 de case au fost afectate parţial sau chiar în totalitate de inundaţiile din ultima săptămână. Deşi asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor naturale (inundaţii, cutremure şi alunecări de teren) este obligatorie încă din 2010, nu toţi proprietarii au încheiat astfel de poliţe şi va trebui să-şi acopere pagubele din fonduri proprii sau să aştepte, ca şi în alţi ani, un ajutor de la stat.

În judeţul Galaţi, unde sunt peste 220.000 de locuinţe, la finele lunii august erau încheiate doar 12.080 de poliţe PAD. Adică doar 5,5% din unităţile locative existente. Iar dacă luăm în calcul faptul că în mediul rural din judeţul Galaţi, zona cea mai afectată de inundaţii, erau încheiate 5.529 de asigurări obligatorii a locuinţei, situaţia este şi mai gravă. În judeţul Vaslui, afectat şi el de inundaţii, din cele aproximativ 166.000 de locuinţe, doar 6.081 erau asigurate printr-o poliţă obligatorie împotriva dezastrelor naturale, 3.500 fiind pentru unităţi locative din mediul urban. Asta înseamnă mai puţin de 4% din totalul locuinţelor din judeţ.   

Dosarele de daună, rezolvate în regim de urgenţă

Acum, companiile de asigurări încearcă să facă un bilanţ al numărului de locuinţe afectate de inundaţii care sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie sau facultativă. Lucrurile merg însă destul de încet întrucât agenţii care trebuie să verifice daunele ajung încă destul de greu în zonele calamitate, iar proprietarii încearcă să-şi mai salveze câte ceva din agoniseală.  

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a anunţat că va rezolva în regim de urgenţă dosarele de daună ale tuturor proprietarilor din zonele afectate de inundaţiile din ultimele zile. În plus, compania pune la dispoziţia celor care deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor şi un număr de telefon pentru consiliere (0735.333.930).

„Suntem operativi si concentraţi pe soluţionarea eficientă a situaţiei intervenite ca urmare a inundaţiilor. De altfel, românii trebuie să inţeleagă că PAID este o societate puternica, organizata, cu proceduri ferme de lucru in caz de urgenta. Toti asiguraţii vor beneficia de sprijinul nostru în timp real, PAID a fost înfiinţat tocmai pentru a putea rezolva situaţii de urgentă precum cea produsă şi de a acoperi daunele pe care autoritaţile nu işi pot permite să le mai achite de la bugetele locale“, a declaratNicoleta Radu-Neacşu, director general PAID. 

În primele zile de la inundaţii, Astra Asigurări a avizat 10 dosare, Asirom – 10 dosare, Generali – 3 dosare, iar Carpatica Asig – 28. Dosarele vizează atât poliţele facultative, cât şi pe cele obligatorii. Numărul acestora este de aşteptat să crească în zilele următoare, după ce agenţii vor ajunge în zonele calamitate pentru a constata pagubele. 

Recent, au intrat în vigoare modificările aduse legii asigurărilor obligatorii de locuinţe, care prevăd, printre altele, obligaţia de a încheia asigurarea PAD şi pentru cei care au o poliţă facultativă, la expirarea acesteia, precum şi faptul că şi alţi asigurători care nu fac parte din PAID vor putea să vândă poliţe PAD după semnarea unui protocol de colaborare cu Pool-ul. Până în prezent, au semnat un protocol de colaborare Allianz-Ţiriac, Asirom şi Omniasig VIG. 

Poliţa costă 20 de euro

Primele asigurări obligatorii a locuinţei au fost emise de PAID în iulie 2010. Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe. La finele lunii august, erau în vigoare 421.707 poliţe PAD, adică mai puţin de 5% din totalul unităţilor locative din ţară. 

Asigurarea obligatorie a locuinţei costă 10 euro, respectiv 20 de euro în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, iar suma asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele sunt amendaţi, potrivit legii, de autorităţile locale cu până la 500 de lei, însă până acum nu s-a aplicat nicio astfel de sancţiune. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite