Gafă uriaşă a ministrului Transporturilor. Ce spune despre constructorii chinezi ai autostrăzii Ploieşti - Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto> Daniel Guta
Foto> Daniel Guta

Ministrtul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost exrem de nesigur miercuri seară, când a vorbit, la Digi24, despre situaţia autostrăzilor, neputând spune dacă autostrada Ploieşti - Braşov va fi construită de o companie chineză, aşa cum anunţase Viorica Dăncilă, şi nici dacă se vor pune taxe.

Întrebat despre posibilitatea ca autostrada Ploieşti-Braşov să fie făcută de o companie chineză, Răzvan Cuc a oferit un răspuns surprinzător pentru un ministrul al... Transporturilor: „Pfuuu, nu ştiu, aşa am auzit şi eu”.

Redăm integral discuţia:

Cosmin Prelipceanu: La Parteneriatul Public Privat întotdeauna există suspiciuni de corupţie, pentru că fondurile europene trebuie verificate de finanţator, adică de UE, la PPP este vorba despre capacitatea Guvernului de a urmări felul în care sunt consumaţi banii şi ştim că Guvernul României nu este cel mai bun administrator.

Razvan Cuc: Nu, asta e o supoziţie. Vă spun sigur că aceeaşi atenţie se alocă pentru cheltuirea banului în general. Ştiţi că la sistemul PPP investitorul vine cu o mare parte de finanţare.

Cosmin Prelipceanu: Spuneţi că pe Autostrada Unirii un segment va fi în Parteneriat Public Privat, un altul va fi făcut cu fonduri europene. Când vom merge cu maşina, pe segmentul făcut în sistem PPP va trebui să plătim taxă, nu?

Răzvan Cuc: Depinde de cum este hotărârea de Guvern. Nu gestionez eu această problematică. Probabil va fi o taxă. Aşa se plăteşte pe sectoare care sunt făcute în PPP. Indiferent de situaţie, trebuie să avem autostrăzi în România.

Cosmin Prelipceanu: Şi pe Ploieşti - Braşov se face în sistem PPP, deci vom plăti taxă.

Răzvan Cuc: Asta am spus. Nu pot să vă dau detalii din proiect. Vă poate spune domnul Ghizdeanu de la prognoză, pentru că el a lucrat la acest proiect. Noi, la ministerul Transporturilor i-am asigurat doar suportul din punct de vedere tehnic.

Cosmin Prelipceanu: Cu o companie din China?

Răzvan Cuc: Pfuuu, nu ştiu, aşa am auzit şi eu. Eu nu am discutat cu...

Cosmin Prelipceanu: Nu, nu, nu cred asta. Doamna prim-ministru a spus că este vorba despre discuţii avansate cu o companie din China.

Răzvan Cuc: Este un consorţiu, o companie din China, un joint-venture, o asociere cu altă companie. Dar încă o dată. Nu gestionez eu...

Cosmin Prelipceanu: Chinezii vor să vină cu muncitorii lor.

Răzvan Cuc: Da, foarte bine...

Cosmin Prelipceanu: Suntem de acord?

Răzvan Cuc: Păiii... Staţi două secunde. Nu cred că suntem foarte atenţi la un aspect, noi avem o problemă pe piaţa forţei de muncă foarte mare, la constructori. Dacă în trecut constructorii români au fost scoşi, ca să spun aşa, din joc, pe anumite considerente şi au fost scoşi din joc de către justiţie, iată că ne-am trezit să mai avem un singur constructor. Şi ce vedem? Iată că vin nişte constructori şmecheri care vin cu un laptop şi două mape la subraţ şi au subcontractat lucrările la antreprenorii români

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite