Gabriela Firea: Propun TVA de 5% pentru cărţi tipărite, TVA zero pentru cărţi electronice

Gabriela Firea: Propun TVA de 5% pentru cărţi tipărite, TVA zero pentru cărţi electronice

Gabriela Firea propune TVA de 5% pentru cărţi tipărite FOTO Facebook

Senatorul PSD Gabriela Firea a propus, joi, în Comisia de cultură, reducerea TVA-ului la cărţi, măsură care ar stimula consumul şi ar reduce pirateria.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am o propunere care îmi aparţine şi care vizează un TVA scăzut pentru carte tipărită, printată, manuale, beletristică şi carte ştiinţifică, de la 9 la sută cât este acum, la 5 la sută. Ştiu că nu este posibil zero la sută cum este în Marea Britanie, deşi îmi pun întrebarea dacă Marea Britanie, care are un nivel de trai al populaţiei net superior faţă de România, acceptă un TVA zero la carte, probabil că ştie că de fapt adevăratul interes al unei naţiuni este pentru cultura sa şi pentru prezentul şi viitorul său”, a declarat Firea la o întâlnire a comisiei cu ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Gabriela Firea a mai propus „TVA zero” la cărţile în format electronic. „Am stimula consumul, şi nu pirateria”, şi-a motivat ea iniţiativa.

Potrivit ministrului Culturii, directivele europene stabilesc un nivel al TVA-ului intre 9 la sută si 27 la sută, existand însă posibilitatea ca o ţara să aplice două excepţii de la această regulă.

Daniel Barbu a adăugat ca va lupta ca aceste doua excepţii să priveasca reducerea TVA-ului atât pentru cartea tipărită, cât şi pentru întreg lanţul de producţie de pâine.

„Nu îmi este foarte familiară chestiunea. Din câte ştiu, s-ar putea să fie exceptată cartea, deşi acest 9 la sută care se aplică nu este o excepţie. Este o directivă europeană, care a suportat câteva modificări şi care stabileşte că în Uniunea Europeană TVA-ul este între 9 şi 27 la sută. Marea Britanie ca şi Danemarca sunt singurele ţări care pot introduce excepţii la directivele europene. Dacă nu mă înşel, nu vom putea coborî la 5 la sută. Avem dreptul într-adevăr la două excepţii, dar cum, ştiţi, avem concurenţa cu produsele alimentare, şi acolo există ideea programul pilot cu TVA 5 la sută la pâine. (...) Este de decis dacă pâine şi carte ar suna foarte frumos, ca un soi de program guvernamental. Hai să ne luptăm să fie pâinea şi cartea”, a declarat Barbu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările