Gabriel Selischi, directorul de Extracţie al Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni

Gabriel Selischi, directorul de Extracţie al Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni

Romgaz şi Petrom asigură aproape tot consumul intern

România şi-a acoperit în primele patru luni necesarul de gaze naturale integral din producţia internă, astfel că nu a mai fost nevoită să importe din Rusia, a declarat, marţi, Gabriel Selischi, membru în directoratul Petrom, responsabil pentru partea de extracţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În ultimii ani, şi la Petrom, dar şi împreună cu colegii de la Romgaz am susţinut cauza stabilizării producţiei de petrol şi gaze în România. Observăm acum că acest obiectiv este foarte aproape de a fi îndeplinit. În ceea ce priveşte Petrom, am reuşit ca doi ani consecutiv să creştem producţia. Aşadar, în 2013, pentru prima dată după foarte mulţi ani de descreştere, am crescut producţia şi am repetat această performanţă şi în 2014. De asemenea, observăm că, în primele patru luni ale acestui an, România şi-a acoperit necesarul, astfel încât nu a fost nevoie să importe gaz din Rusia. Aceasta este o demonstraţie clară a stabilizării producţiei în ceea ce priveşte gazul şi petrolul. Este nevoie în continuare de multe investiţii şi de o legislaţie aferentă“, a precizat Selischi.
 
În opinia sa, sistemul românesc este vulnerabil la fiecare creştere semnificativă a cererii de gaze naturale.
 

Consumul a scăzut de când a venit criza

 
În prezent, consumul anual de gaze al României se ridică la 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care importurile reprezintă aproximativ 400 de milioane de metri cubi. Comparativ, înainte de criză, în 2007, consumul era de 17-18 miliarde de metri cubi, din care importurile erau de circa 6 miliarde de metri cubi.
 
Potrivit angajamentelor luate de statul român în faţa FMI şi UE, piaţa consumatorilor casnici din România trebuie liberalizată total până în anul 2018, moment la care preţul gazelor din producţia internă trebuie să atingă convergenţa cu piaţa.
 

Dar numărul consumatorilor creşte

 
Consumul de gaze naturale în România a avut o evoluţie descrescătoare din anul 2009 până în 2014, dar numărul de consumatori a crescut până la 3,4 milioane, din care 3,2 milioane reprezentau consumatori casnici, potrivit datelor prezentate, tot astăzi, de către Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la un forum pe teme energetice.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: