G20: tensiuni între ţările emergente şi Statele Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunicatul miniştrilor de finanţe şi al directorilor băncilor centrale din G20 a fost lansat vineri, la Washington, în care au fost prezentate discuţiile din cadrul reuniunii G20, unde punctul central al discuţiilor s-a axat pe situaţia bugetară a Statelor Unite.

„Este urgent ca Statele Unite să facă eforturi pentru a rezolva problemele lor de buget”, este una din ideile de bază ale comunicatului G20, citată de Reuters.

Publicarea comunicatului este un semnal de alarmă privind neliniştea puterilor emergente faţă de situaţia din SUA, dar mai ales pentru a da un impuls administraţiei Obama deoarece impasul bugetar în care se află statul american are efecte nu numai în plan intern, ci şi la nivel mondial.

Comunicatul a fost realizat, în mare măsură, şi pentru a saluta deschiderea oficială a adunărilor generale ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale.

Directorul General al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a cerut Statelor Unite să acţioneze în mod responsabil, în timp ce preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a amintit că simpla ameninţare cu „falimentul tehnic” în 2011 a slăbit economiile ţărilor în curs de dezvoltare.

La cina tradiţională a miniştrilor de finanţe şi şefilor băncilor centrale de joi, discuţiile au fost directe. Unele puteri emergente au cerut în mod clar încheierea „falimentului tehnic” a Statelor Unite şi realizarea unui plan de consolidare bugetară credibil în Japonia şi în statul nord-american.

Preşedintele Fed al Statelor Unite, Ben Bernake, a intervenit pentru a le reaminti celor prezenţi că politicile monetare neconvenţionale au efecte pozitive nu numai asupra economiei SUA, dar, de asemenea, asupra economiei globale, iar puterile emergente să fie atente în primul rând la situaţiile bugetare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite