Furnizorii care nu ieftinesc gazele vor plăti o taxă de 90%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul a decis ca furnizorii care nu ieftinesc gazele să plătească o taxă pe veniturile suplimentare rezultate din liberalizarea pieţei. Ideea a fost anunţată anterior de deputatul PSD Iulian Iancu.

Marţi, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat prin vot majoritar propunerea Comisiei de Industrii şi Servicii de introducere în Legea energiei a unei taxe asupra veniturilor suplimentare ale furnizorilor de gaze rezultate din liberalizarea pieţei, respectiv pe diferenţa dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziţia de la producători a gazelor destinate populaţiei şi CET-urilor, care va fi eliminat de la 1 iulie, şi preţul de achiziţie din piaţă, care în prezent este mult sub acest nivel, potrivit profit.ro.

Modificarea, alături de altele elaborate de Comisie şi votate astăzi în plenul Camerei, va merge la preşedintele Iohannis fie pentru promulgare, fie pentru cerere de reexaminare sau sesizare de neconstituţionalitate. 284 de deputaţi au votat pentru, 2 s-au opus, 2 s-au abţinut, iar un deputat nu a votat.

Taxa ar urma să fie în procent de 90% şi să se aplice numai în cazurile în care furnizorii nu transferă consumatorilor ieftinirea gazelor la producători după liberalizare, facturându-le clienţilor un cost al gazului-marfă superior celui real cu care achiziţionează gazele de la producători.

„În cazul în care, la formarea preţului în perioada şi condiţiile stipulate la alineatul (1), furnizorii vor aplica la costul unitar al gazelor un cost mai mare decât costul real de achiziţie, suma rezultată din diferenţa dintre preţul real de achiziţie şi preţul reglementat al producătorilor în valoare de 68 lei/MWh, stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, se împarte în următoarele proporţii: 10% rămâne la furnizor şi 90% se colecteză la bugetul de stat într-un cont special şi este utilizată exclusiv pentru protecţia clienţilor vulnerabili. Calculele se fac lunar, pentru luna anterioară”, prevede modificarea legislativă adoptată de Camera Deputaţilor.

„Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie să fim conştienţi că o piaţă liberă nu este liberă de reguli. O piaţă liberă fără reguli este un dezastru, dar de obicei este un dezastru pentru consumatori. Cu alte cuvinte, ne trebuie reguli. Nu sunt reguli, uitaţi ce s-a întâmplat. De data aceasta, ne mutăm cu toţii în sprijinul producătorului, pentru că suntem perfect conştienţi că el trebuie să îşi menţină toate programele de investiţii şi de mentenanţă şi i s-a prăbuşit preţul, deci a căzut un mare mit, cel al faptului că în petrol şi gaze com înregistra doar trend de creştere”, declara Iulian Iancu săptămâna trecută.

El arăta că diferenţa dintre 68 lei/MWh şi preţul actual de achiziţie, de circa 30 de lei, ar trebui să se resimtă în preţul final aplicat consumatorului casnic. 

„Acum este preluată de furnizor, în totalitate, furnizorul ne-a făcut deja scrisori şi ne spune «Vă păstrăm preţul». Nu este o atitudine responsabilă. Şi atunci trebuie să creăm o regulă, iar regula se numeşte windfall tax. Această taxă noi am introdus-o ieri în lege (Legea energiei – n.r.) şi îi spunem furnizorului că, la preţul pe care îl plăteşte producătorului, îi lăsăm marja lui de furnizare, chiar majorată, dar diferenţa în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat, pentru consumatorul vulnerabil. Acest lucru până se depăşeşte limita de 68 lei/MWh. Când s-a depăşit această limită, care era limita în faţa procesului de liberalizare, se va duce totul într-un comportament de piaţă. Dar este nevoie de această intervenţie, pentru că nu ne putem aştepta ca operatorii să renunţe de la ei putere la această sumă în plus pe care o pot obţine din piaţă”, explica Iulian Iancu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite