Furnizorii de gaze vă presează să schimbaţi contractul? Nu vă grăbiţi. Când va anunţa ANRE noile condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropiata dată de la care statul nu va mai putea reglementa preţul gazelor naturale pentru populaţia a determinat în ultima vreme majoritatea furnizorilor să facă o oarecare presiune asupra clienţilor în încercarea de a câştiga o mai mare cotă de piaţă.

Majoritatea consumatorilor casnici au primit deja acasă înştiinţări venite din partea furnizorilor, prin care li se spune că „începând cu data de 1 iulie 2020 preţurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către clienţii casnici vor fi eliminate” şi că s-au creat oferte speciale pentru consumatorii care au în prezent un contract cu un preţ reglementat de stat.

Ceea ce nu ştiu consumatorii casnici este că acest preţ menţionat în ofertele speciale poate fi, în unele cazuri, şi cu 40% mai mare decât preţul actual şi că şi în cazul în care este vorba despre un preţ asemănător celui plătit în prezent, acesta nu va fi valabil pentru o perioadă îndelungată de timp.

Preţul ofertei nu include TVA, accize şi tarif de distribuţie, care sunt reglementate prin legislaţia în vigoare aplicabilă la momentul facturării, ele putând fi modificate automat ca urmare a modificărilor legislative incidente, fără a fi necesară amendarea prezentului Contract prin Act adiţional. 

(...) În cazul în care Cumpărătorul nu acceptă noile condiţii de preţ, acesta va avea dreptul de a denunţa contractul (...).

Noile condiţii de preţ se consideră acceptate de către Cumpărător în cazul în care acesta nu comunică, în termen de 30 de zile de la notificarea transmisă de Vânzător, denunţarea contractului de furnizare a gazelor naturale”, sunt prevederi prezente în majoritatea contractelor de furnizare a gazelor.

Aşadar, ar fi bine să nu vă grăbiţi să semnaţi noi contracte cu furnizorii de gaze, pentru că piaţa se liberalizează abia de la 1 iulie.

Acesta este sfatul autorităţilor pentru toţi românii asaltaţi în ultimele luni de campanii masive de recrutare ale furnizorilor de energie, prin care aceştia promit păstrarea preţului actual pentru următorul an. 

De la 1 iulie, tarifele pentru gaze naturale vor fi liberalizate, cu alte cuvinte statul nu le va mai fixa la un anumit nivel sau prin anumite formule.

ANRE, Autoritatea de Reglementare în Domeniul energiei, ar putea publica săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, potrivit surselor PRO TV, un ordin cu noile condiţii în care se poate face această trecere. 

Sunt peste 3,5 milioane de locuinţe cu abonament la gaze naturale, iar de la Ordonanţa 114 din 2018 preţurile au fost fixate la un anumit nivel pe piaţa reglementată.

În plus, ministrul Economiei a declarat recent că pe baza acestui mecanism preţurile vor scădea.

„Vom avea un mecanism, în aşa fel încât pe piaţa liberă preţul la gaze naturale să fie mai mic faţă de tariful pe care fiecare cetăţean îl plătea înainte de această liberalizare.”. a declarat Virgil Popescu.

Până atunci, cei care îşi doresc să schimbe furnizorul de gaze le pot consulta şi compara ofertele pe site-ul ANRE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite