FOTO Care criză? Turismul Greciei înfloreşte!

FOTO Care criză? Turismul Greciei înfloreşte!

18% din PIB este aportul industriei turismului în Grecia

Preţurile mici îi conving pe turişti să uite de grevele protestatarilor eleni şi să meargă în vacanţă în Grecia. Românii nu fac excepţie. Anul acesta vor merge cu 10% mai mulţi turişti în Grecia. Numărul vizitatorilor români a crescut, în medie, cu 20%, iar operatorii turistici spun că tendinţa va continua.

Ştiri pe aceeaşi temă

Turismul poate scoate Grecia din criză. Este o afirmaţie repetată excesiv în ultima perioadă de oficiali eleni şi populaţie deopotrivă. Hotărâţi să treacă de la fapte la vorbe, grecii au „inaugurat" sezonul estival cu o serie de ieftiniri, mai exact reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată pentru hotelieri de la 11% la 6,5% şi eliminarea taxelor de aeroport pentru companiile aeriene.

Citiţi şi:

Când intră o ţară în faliment

BCE salvează din nou statul elen

„Avem cele mai mici preţuri dintre competitorii noştri (Bulgaria, Turcia). Am luat măsuri în acest sens şi putem observa deja o creştere a numărului de turişti, în special din România", a declarat pentru „Adevărul" Nikos Diakolios, ataşatul pe probleme de turism al Ambasadei Greciei în România. În total, numărul românilor care vor merge în acest an se va ridica la 400.000, incluzându-i pe cei care nu apelează la agenţii de turism, crede oficialul grec. „Poate părea o afirmaţie optimistă, însă acesta este punctul nostru de vedere la acest moment", continuă acesta.

Click pentru fotogalerieFără retrageri sau anulări

Măsurile par a fi avut efectul scontat. În ciuda protestelor care au loc periodic pe străzile Atenei, plajele elene sunt aglomerate. „Nu se pune probema de retrageri şi anulări de contracte din cauza protestelor din Atena. Doar acest oraş este afectat de violenţe, iar turiştii nu cer pentru vară city break-uri în Atena. Aici, în perioada iunie-august, este foarte cald, temperaturile ajung la 40 de grade Celsius", explică Mircea Vladu, preşedintele Prestige Tours.

Turiştii străini au luat deja cu asalt plajele elenePentru acest an, chiar şi cele mai rezervate estimări anunţă o creştere de 10% a numărului total de turişti străini. Operatorii autohtoni anunţă creşteri de până la 40% a vânzărilor de pachete cu destinaţii greceşti, preferatele românilor fiind în continuare Corfu, Rhodos, Halkidiki, Creta, Zakynthos şi Santorini. În ceea ce-i priveşte pe români, preţul are întotdeauna ultimul cuvânt în alegerea vacanţei. „Evenimentele de anul trecut i-au determinat pe operatorii din industria turismului să scadă preţurile. Raportul calitate/ preţ a devenit acum unul foarte bun", explică Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

Tunisia şi Egipt, uitate

„Grecii au îmbunătăţit serviciile şi au scăzut preţurile. Turistul român compară preţurile şi apoi decide", ne-a explicat Teodor Călimănescu, Europa Travel, adăugând că anul acesta numărul clienţilor care au ales Grecia a crescut cu 20%. „Preţurile pentru Grecia sunt la fel ca în 2010 şi au atras un număr mare de turişti, având în vedere că preţurile pentru Turcia şi Bulgaria au crescut cu 5-10%", arată Cristian Pandel, directorul agenţiei Christian Tour.

Frământările sociale nu au afectat în niciun fel cererea pentru Grecia, iar vânzările pentru această destinaţie au crescut cu 40% faţă de 2010, continuă acesta. Zborurile charter sunt pline în proporţie de 80%, iar multe dintre hoteluri sunt în „stop sales", lucrând la capacitate maximă. În plus, o parte dintre cei care au „ocolit" Africa de Nord - Tunisia, Egipt - din cauza riscurilor merg acum în Grecia.

Americanii şi ruşii cheltuiesc mai mult

Dacă anul trecut rezervările timpurii (early booking) aveau un aport important în vânzările de pachete cu destinaţia Grecia, în 2011 acestea au scăzut. „Compensăm însă prin vânzările de pachete last-minute, care au crescut semnificativ", spune Diakolios. „Turiştii aşteaptă, adesea, până în ultimul moment pentru a achiziţiona vacanţa", arată şi Adriana Goicea, manager Prompt Service Travel, adăugând că luna august este cea mai cerută de români.

Însă românii nu fac decât să se alinieze tendinţelor internaţionale, arată Enea. În această perioadă se observă creşteri importante ale americanilor (10%) şi ale ruşilor (50%) care vizitează statul elen, turişti care, în general, cheltuiesc mai mult. În medie, un rus cheltuieşte de două ori mai mult decât alţi turişti, iar americanii - de trei ori mai mult. De asemenea, un aport important în creşterea acestui număr se datorează grecilor din diaspora care aleg să-şi petreacă acum vacanţele pe pământ elen pentru a încuraja economia.

"Toate problemele pe care le avem ca ţară, pe care le au şi alte ţări, nu afectează în niciun fel industria turistică."
Nikos Diakolios
ataşatul pe probleme de turism al Ambasadei Greciei în România

10% Este creşterea numărului total de turişti care vor vizita Grecia în acest an, faţă de o contracţie de 8% în 2010.

20% Cu atât va creşte în acest an numărul turiştilor români în Grecia, ajungând la peste 300.000.

50% Este creşterea numărului de turişti ruşi în Grecia.

10% Este creşterea numărului de turişti americani în Grecia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările