Fostul şef al Fiscului: Un ambasador a venit la mine să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune. Ponta: Este fostul ambasador al Olandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelu Diaconu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a scris joi pe blogul personal că un ambasador „periat“, care s-a opus intrării României în Schengen, l-a presat să deblocheze rambursarea TVA într-un caz de evaziune şi că, ulterior, a anunţat instituţiile abilitate. Tot joi, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că este vorba despre fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.

„Un ambasador «periat» şi lăudat de presa progresistă a venit la mine în birou, însoţit de un om de afaceri din ţara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-mă să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (circa 20 de milioane de euro), pe care îl aveam în instrumentare. La câteva minute după ce a ieşit din biroul meu am anunţat instituţiile abilitate. În zilele următoare, citeam iarăşi prin presă o serie de elogii aduse aceluiaşi ambasador, cunoscut în spaţiul public drept un adversar al intrării României în Schengen, exact de jurnaliştii care promovează valorile occidentale şi care îl dădeau ca exemplu de bune practici şi onestitate pe acest «amic» al concetăţenilor evazionişti, a scris Diaconu pe pagina sa personală, deschisă recent.

Fostul şef al Fiscului mai arată că „ani de zile a fost o practică constantă intervenţia ambasadelor, în principal din spaţiul UE, pentru susţinerea intereselor marilor companii cu capital străin în relaţia cu Fiscul, în timp ce o eventuală intervenţie a vreunui reprezentant ales al poporului român în Parlament este considerată trafic de influenţă“.

El susţine că aceste ăractici au loc şi în prezent, numai că, „astăzi, cei puşi să vegheze asupra securităţii finanţelor României au ajuns simpli servanţi, executanţi docili ai acestor interese“. 

„Departe de ochii publicului, protejaţi de mass-media pe care o alimentează cu publicitate, membrii acestei frăţii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a împiedica această reformă. Marile firme de consultanţă fiscală, clienţii acestora (majoritatea cu capital străin) şi unele ambasade au exercitat o presiune constantă asupra mea, fie direct, fie prin intermediul presei sau a politicienilor pentru a bloca schimbările de la DGAMC (Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – n.r.) şi orice altă măsură cu impact major în lupta anti-evaziune din această zonă“, a mai scris Diaconu.

Gelu Diaconu nu l-a nominalizat pe ambasadorul care l-a presat să deblocheze rambursarea TVA şi nici pe omul de afaceri care a participat la acea întâlnire. Despre ambasador, Diaconu scrie că este „cunoscut în spaţiul public drept un adversar al intrării României în Schengen“. 

Fostul ambasador al Olandei în România a arătat în mai multe rânduri că nu susţine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. 

Fostul premier Victor Ponta a scris joi pe Facebook că ambasadorul la care Gelu Diaconu face referire este Matthijs van Bonzel, ambasador al Olandei până în septembrie 2015. 

Diplomatul olandez a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, dar a fost primit de fostul preşedinte Traian Băsescu abia pe 8 mai 2012. În toamna anului trecut, în locul lui Matthijs van Bonzel a fost numită ambasador al Olandei în România şi Republica  Moldova Stella Ronner-Grubačić.

„Pentru că Diaconu e mai «timid» vă spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea şi la Guvern şi la ANAF pentru tot felul de companii mai mult sau mai puţin oneste - fostul ambasador al Olandei, cel care ne dădea lecţii de «integritate şi anticorupţie» săptămânal la Hotnews! Că aşa iubim noi «lupii moralişti»!“, a scris Ponta pe Facebook.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a avut joi o reacţie cu privire la declaraţiile fostului şef al Fiscului. Băsescu crede că afirmaţiile fostului şef al ANAF Gelu Diaconu referitoare la un ambasador al unui stat membru UE care ar fi încercat să facă presiuni pentru o firmă sunt adevărate şi a declarat, joi seară, că astfel de situaţii s-au mai întâlnit în trecut „la ministere“.

„Da, cred. Se practică. Cei pe care-i vedeţi dându-ne lecţii, nu spun de actualul ambasador al SUA, dar mulţi pe care i-aţi văzut în ani dându-ne lecţii se duceau pe la ministere cu firmuliţa de mână: «De ce n-a câştigat ăsta licitaţia, să câştige ăsta»“, a declarat, joi seară la postul de televiziune B1, fostul preşedinte Traian Băsescu.

El a precizat că nu primea astfel de informaţii pe cale oficială, ci le ştia de la miniştri, adăugând totodată că a avut parte de astfel de „intervenţii“ în perioada în care a fost ministru.

„La mine ca preşedinte nu au îndrăznit, ca ministru da“, a spus Băsescu.

Referitor la informaţia potrivit căreia ambasadorul la care face referire fostul şef al ANAF este olandez, Băsescu a afirmat că Olanda „face un joc foarte urât cu România“.

„Olanda priveşte la portul Constanţa ca la un măr pe care îl vrea în coşul ei. Ar vrea să facă managementul portului Constanţa ca să gestioneze traficul de mărfuri“, a mai adăugat Băsescu.

Diaconu a fost demis de către premierul Dacian Cioloş de la conducerea ANAF, la începutul lunii februarie, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că este cercetat într-un dosar de evaziune al deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. 

Premierul Dacian Cioloş a semnat la începutul lunii martie decizia de numire a lui Dragoş Doroş în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Doroş a mai lucrat în Ministerul Finanţelor, în perioada 2008-2010, înainte să fie tax director în cadrul firmei consultanţă fiscală şi audit KPMG, în calitate de director de legislaţie fiscală şi a fost timp de două luni, în 2012, secretar de stat în Ministrul Finanţelor, în Guvernul Ungureanu. Actualul ministru al Finanţelor, care l-a propus pe Doroş pentru funcţia de preşedinte al ANAF, este Anca Dragu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite