Fost şef al Fiscului: Nu conducerea ANAF este vinovată de starea deplorabilă a informatizării administrării fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef ANAF Gelu Diaconu face opt precizări „incomode” legate de informatizarea ANAF
Fostul şef ANAF Gelu Diaconu face opt precizări „incomode” legate de informatizarea ANAF

Fostul şef al Fiscului Gelu Diaconu este de părere că nu conducerea ANAF este vinovată de „starea deplorabilă a informatizării administrării fiscale”, iar renunţarea la proiectul cu Banca Mondială este „o decizie care frizează infracţiunea de subminare a economiei naţionale”.

Afirmaţiile sale vin după ce ministrul de Finanţe Florin Cîţu a declarat că evaziunea fiscală a ajuns o problemă de securitate naţională şi că va introduce în CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF şi MFP ca obiectiv de importanţă naţională.

Precizările complete ale lui Gelu Ştefan Diaconu:

„8 precizări incomode pentru părerologii preocupaţi de evaziunea fiscală şi informatizarea ANAF

Am observat o preocupare subită după sărbători a câtorva persoane publice privind combaterea evaziunii fiscale, în special în domeniul TVA. Chiar dacă unii «reinventează» apa caldă şi mersul pe jos, este aproape unanimă opinia că informatizarea/digitalizarea ANAF ar fi panaceul.

Am observat însă că, voit sau din nepricepere, părerologii omit anumite aspecte extrem de importante. Eu cred că trebuie să le ştiţi. Aşadar:

1. Procentul de cca. 27% din PIB al veniturilor fiscale are în realitate, dincolo de nivelul taxelor şi al evaziunii, şi următoarea explicaţie legată de modul de calcul al PIB-ului!

- prin 1992, în lipsa unui sistem fezabil de colectare a datelor statistice, s-a inclus la calculul iniţial al PIB un procent estimat (!) de cca 25%...evaziune fiscală!!! Ştiţi care era ponderea economiei private în formarea PIB? Cca 26%!!!

- de atunci până astăzi, creşterile procentuale la total PIB au denaturat semnificativ corectitudinea datelor, întrucât baza de la care s-a plecat era una umflată. Are cineva curajul astăzi să fie cinstit şi să recunoască acest fapt?

2. Structura PIB cuprinde activităţi nefiscalizate cu ponderi mari, cum ar fi: autoconsumul gospodăriilor (suntem ţară cea mai rurală din UE), micii meseriaşi, producţia agricolă, alcoolul produs în gospodării comercializat, etc.

Adică sunt luate în calcul (estimativ) la calculul PIB ului, însă nu sunt declarate şi nici impozitate.

De aceea, comparaţia cu statele UE (în special cele nordice) care au ponderi de peste 50% în PIB a veniturilor fiscale, dincolo de cotele de taxare, devine nerelevantă. O banală comparaţie de amatori.

3. Evaziunea fiscală, mai ales în materie de TVA, este foarte prezentă în activitatea contribuabililor mici şi mijlocii care au totuşi o pondere de 55% din totalul încasărilor bugetare. Aşa că pretinsa oropsire a buticarilor de către ANAF nu este decât un populism greţos.

4. Informatizarea ANAF este atributul exclusiv al ministrului de finanţe care are în subordine Centrul Naţional de Informaţii Financiare, struţocămilă înfiinţată de Tudose şi Mişa. Nu conducerea ANAF este vinovată astăzi de starea deplorabilă a informatizării administrării fiscale.

5. Informatizarea ANAF a fost de la început captivă faţă de livrabilele asigurate (contra a zeci de milioane de euro) de o mare firmă IT. Programul cu Banca Mondială ar fi asigurat, pe lângă un produs informatic nou, ieşirea din această captivitate.

6. Analizaţi noile proceduri de achiziţie iniţiate de MFP în domeniul IT şi veţi constata singuri dacă nu cumva captivitatea va deveni mai apăsătoare.

7. O intoxicare nebunească pe linia "combaterii corupţiei" a făcut ca un ministru habarnist să renunţe la construirea noului centru de date ANAF, fără de care procesul de digitalizare a fiscalizării contribuabililor rămâne pentru mulţi ani de aici încolo doar un subiect de gargară publică.

8. Renunţarea tocmai în etapa de finalizare la proiectul cu Banca Mondială, care (chiar dacă parţial) ar fi pus pe baze complet noi administrarea fiscală, este în opinia mea o decizie care frizează infracţiunea de subminare a economiei naţionale.

Ca o concluzie, spor la treabă noilor guvernanţi!

Numai că, atenţie mare!!! Înainte de toate asiguraţi-vă că în România se doreşte cu adevărat combaterea evaziunii fiscale”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite