Fost ministru de Finanţe: Comisia Europeană o să ne ceară îngheţarea pensiilor şi salariilor din cauza deficitului excesiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe în timpul crizei economico-financiare din 2009
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe în timpul crizei economico-financiare din 2009

România va intra în deficit excesiv, fiind foarte posibil ca oficialii de la Bruxelles să ne ceară să îngheţăm salariile şi pensiile în viitor, pentru a diminua cât mai mult cheltuielile statului, susţine fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat joi că, în acest an, creşterea economică a României va fi de numai 3%, nu 5,5% pe cât s-a bazat bugetul întocmit de guvernul PSD, deficitul bugetar fiind estimat la peste 4% faţă de mai puţin de 3% cât şi-a asumat România.

Fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, cel care a trecut printr-o situaţie similară în anul 2009, susţine că reprezentanţii Comisiei Europene vor considera că România este în procedură de deficit excesiv.

Asta înseamnă că ţara noastră va primi indicaţii de la Comisia Europeană pentru a-şi regla deficitul şi, în acest context, Ialomiţianu apreciază că europenii ne vor solicita să îngheţăm Legea salarizării şi Legea pensiilor, legi pe care Comisia Europeană nu le consideră sustenabile pentru că au efect şi pentru următorii 2-3 ani, ceea ce înseamnă că în fiecare an vor produce dezechilibre majore.

„Cea mai mare provocare pentru Guvernul Orban în 2019 o reprezintă încadrarea României într-un deficit bugetar de 3% din PIB până la sfârşitul acestui an. Depăşirea deficitului bugetar de către România va fi sancţionată de către Comisia Europeană prin declanşarea procedurii de deficit excesiv, ceea ce înseamnă că va impune României implementarea unui program de ajustare a cheltuielilor şi de majorare a veniturilor bugetare.

În aceste condiţii va fi greu pentru Guvernul Orban să continue implementarea legii salarizării şi a legii pensiilor considerate de Comisia Europeană nesustenabile financiar. 

Există un risc şi pentru ratingul României prin retrogradarea României de către agenţiile de rating sau transmiterii de către acestea a unor mesaje privind adâncirea instabilităţii macroeconomice a României.

Aceste decizii ale agenţiilor de rating ar însemna pentru România reducerea credibilităţii pe pieţele financiare influenţând negativ costul cu finanţarea şi investiţiile străine în România.

Încadrarea în deficitul bugetar de 3% din PIB în 2019 poate fi asigurată prin îmbunătăţirea încasărilor bugetare până la sfârşitul anului şi prin stoparea cheltuielilor nejustificate”, a scris Ialomiţianu pe pagina sa de socializare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite