Fost ministru al Energiei: Dacă statul nu „intervenea“, am fi extras deja gaze din Marea Neagră, iar Exxon nu ar fi vrut să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze marea neagra

Producţia de gaze din zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră ar fi început deja şi ar fi generat taxe către buget, dacă statul român nu ar fi intervenit, a declarat, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

"Dacă statul nu făcea nimic, astăzi am fi avut producţie şi am fi încasat la bugetul de stat cel puţin un miliard de acolo, taxe directe, indirecte sau generate de activitatea de acolo", a declarat Nicolescu.

Aceasta deoarece planurile iniţiale arătau că producţia în zăcământul Neptun Deep erau planificate să înceapă în 2020-2021.

"Dacă nu intervenea statul, Exxon era bine mersi acolo. Producţia era iniţial planificată să înceapă în a doua parte a anului 2020 - prima parte a anului 2021. Acum deja vorbim de 2025-2026, pe o lege pe care nici măcar nu am văzut-o, nu a fost în dezbatere publică, adică e un fel de fata morgana, şi cu Exxon pe picior de plecare", a continuat expertul.

Întrebat dacă Romgaz poate administra acest proiect, în cazul în care va prelua participaţia Exxon, el a răspuns: "Romgaz are toată conducerea interimară, directorul general, consiliul de administraţie, directorii din prima linie sunt toţi interimari. Compania care va cumpăra acolo trebuie să aibă cel puţin trei miliarde de euro în buzunar. Cel puţin. În conturi sau credite aprobate".

De asemenea, în opinia sa, este nevoie de specialişti cu vastă experienţă în domeniu.

"Trebuie să aibă 20-30 de oameni cu minimum 15-20 de ani experienţă în proiecte offshore de mare adâncime. Pe partea de onshore, Romgaz are cea mai bună expertiză din ţară, iar pe partea de offshore la mică adâncime Petrom extrage gaze de 30 de ani, dar la mare adâncime, în afară de Gabriel Selinschi, care conduce operaţiunile OMV în Australia şi Noua Zeelandă, eu nu ştiu niciun român care să aibă expertiză mai mare de 10 ani în offshore de mare adâncime. Deci trebuie să aducă oameni care să ştie ce se întâmplă acolo. M-aş bucura ca Romgaz să poată gestiona astfel de proiecte mari şi riscante", a mai spus consultantul.

În plus, proiecte de complexitatea celor din Marea Neagră pot avea depăşiri de termene şi de costuri.

"La Iernut (centrală pe care o construieşte Romgaz - n.r.), spre exemplu, deja avem o depăşire de trei ani şi nu putem compara complexitatea proiectelor. Înmulţiţi Iernutul de vreo 50 de ori şi o să înţelegeţi complexitatea din Marea Neagră. Trebuie să ne gândim la cash flow, la onshore care nu trebuie abandonat şi la ambiţia normală de a produce naţional îngrăşăminte pentru agricultură", a adăugat Nicolescu, prezent la ZF Power Summit. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite