Fost ministru al energiei: Salariile minerilor de la CE Oltenia puteau fi mărite cu peste 20%, fără taxa de 2% pe cifra de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat că salariile minerilor pot creşte cu 10-12%, acestea ar fi putut fi majorate cu peste 20%, dacă nu se introducea taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie, este de părere Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei. Reamintim că peste 7.000 de angajaţi din exploatările miniere se află în grevă şi au oprit activitatea.

„Este adevărat că oamenii de la CEO muncesc în condiţii foarte grele pe salarii de 2.500 RON, în timp ce unii şoferi din administraţie au salarii mărite la peste 4.000 RON. Nu prea este echitabil, iar oamenii vorbesc unii cu alţii. Conducerea societăţii a anunţat că ar putea creşte anumite salarii cu 10-12%. Ce nu a spus nimeni este că, dacă OUG 114/2018 nu introducea taxa de 2% pe cifra de afaceri (aprox 65 milioane RON impact anual pentru CEO), salariile puteau fi mărite cu peste 20%, în condiţiile în care fondul total de salarii al CEO este de aproximativ 700 milioane RON anual”, spune Nicolescu.

Potrivit lui, unii angajaţi ai CEO sunt supăraţi că banii plătiţi pentru această nouă taxă vor intra în conturile ANRE, în condiţiile în care cadrul de reglementare din România suferă că nu există o piaţă de capacitate. O astfel de piaţă promisă de mulţi ani de reglementator şi operatorul de transport ajută foarte mult producătorii pe cărbune în ţări ca Polonia, fiind compatibilă cu legislaţia UE, mai precizează Nicolescu.

El consideră că la CEO prioritară ar trebui să fie păstrarea unui număr cât mai mare din cele 15.000 de locuri de muncă existente. „Fără modernizarea instalaţiilor necesară atingerii standardelor de mediu şi achizitia de certificate de CO2, închiderea completă, rapidă şi fără soluţii alternative a CEO reprezintă un risc semnificativ. Unele lucruri chiar nu mai pot fi amânate în energie! Este nevoie de transformări fundamentale care se produc într-un ritm rapid în multe alte ţări”, conchide el.

Lucrătorii din toate carierele de extracţie a cărbunelui din cadrul CEO au oprit activitatea şi se află în grevă. Protestul a început vineri seara la carierele Jilţ Nord şi Sud, după care s-a extins treptat la restul unităţilor. În prezent, Peste 7.000 de angajaţi din exploatările miniere se află în grevă şi au oprit activitatea. Greviştii cer dublarea salariilor şi condiţii mai bune de muncă. Aceştia nu au acceptat oferta făcută ieri, în urma unor negocieri de la sediul Ministerului Energiei, de o majorare salarială cu 12% şi acordarea de vouchere de vacanţă şi continuă protestul.

Manu Tomescu, vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, solicită ca Guvernul să renunţe la taxa de 2% pusă pe cifra de afaceri a CE Oltenia, care trebuie să achite statului 60 de milioane de lei, bani care ar putea să fie folosiţi pentru creşterea salariilor sau îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite