Diaconu, Transelectrica, la Forumul Energii Curate: România ar putea fi inundată de foarte multă energie ieftină odată cu dezvoltarea interconexiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, susţine că România ar putea fi inundată de energie ieftină din ţările vecine odată cu dezvoltarea liniilor de interconectare FOTO David Muntean
Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, susţine că România ar putea fi inundată de energie ieftină din ţările vecine odată cu dezvoltarea liniilor de interconectare FOTO David Muntean

Cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine există riscul că în ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din ţările din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

„Fluxul este bidirecţional“, a afirmat el. Diaconu a mai spus că producătorii interni de electricitate ar putea fi afectaţi de aceste importuri. La rândul ei, Carmen Neagu, director executiv al Sparta Matrix Energy, a spus că este un "mit" că România nu are suficiente capacităţi de interconexiune în domeniul energiei electrice.

„Nu este o problema de linii, este o problema de capacitate de preluare în sistemul energetic al ţărilor din jurul nostrum“, a declarat şi Florin Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a criticat recent Transelectrica, afirmând că ar trebui să realizeze mai multe interconexiuni, cu state precum Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria şi Serbia. La rândul său, Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a afirmat că singura ţară unde România poate exporta acum energie este Turcia, dar nu se poate fizic, din cauză că nu s-a realizat cablul submarin care să unească ţară noastră cu acest stat pe sub Marea Neagră.

În rest, România nu este competitivă la export de energie în celelalte ţări, a mai spus Borza. El a dat că exemplu Ungaria, unde energia termo este generată la 30 de euro/MWh, iar cea nucleară la 25 euro/MWh. În România, costurile sunt de 60 de euro/MWh generat în sectorul termo şi 29 euro/MWh din nuclear.


Energiile curate, în atenţia experţilor

Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital dezbat astăzi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear. Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astăzi oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevărul Group.

Printre cei care participă la dezbatere se numără Constantin Niţă – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrileţ - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.


La Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group, s-au mai dezbătut temele: 

Producţia de energie electrică în contextul în care consumul nu acoperă producţia. România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Schema de sprijin pentru consumatorii industriali de energie electrică şi gaze naturale. România negociază cu oficialii Comisiei Europene găsirea unor scheme de sprijin pentru industrie în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Amânarea programului de liberaşizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Remunerarea corectă a capacităţilor care asigura securitatea energetică. În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigura securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite