România vrea fonduri europene, dar trimite liste de proiecte fără niciun fel de analize economice. Comisia Europeană: documentaţia "nu întruneşte condiţiile minime de calitate şi credibilitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, trebuie să răspundă cerinţelor de la Bruxelles
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, trebuie să răspundă cerinţelor de la Bruxelles

România are la dispoziţie  fonduri fonduri structurale şi de coeziune în valoare de 21,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020 însă negocierile pentru acestea s-au blocat ca urmare a faptului că partea română a trimis la Bruxelles o documentaţie prost făcută.

Cursdeguvernare.ro a prezentat scrisoarea trimisă de oficialii europeni în data de 7 martie 2013. ”(…) Propunerea făcută de guvernul României nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”, se arată în document.

Pachetul de negociere

În luna ianuarie, partea română a prezentat în cadrul discuţiilor un pachet de negociere. Potrivit sursei citate, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a prezentat atunci o listă de proiecte pe care ministerele le consideră priorităţi. Numai că oficialii CE ar fi dorit prezentarea unor priorităţi de dezvoltare ale României iar acestea ar fi trebuit să aibă la bază analize socio-economice.

În februarie, România a revenit tot cu proiecte. Ministerul ar fi avut la dispoziţie o serie de studii rămase moştenire de la Leonard Orban, însă acestea erau gata numai în proporţie de 50%.

Ca atare, în data 7 martie 2013, Normunds Popens, director general adjunct pentru Politică, Performanţă şi Conformitate din cadrul Directoratului General de Politică Regională şi Urbanism al Comisiei Europene, îi scrie ministrului Teodorovici o scrisoare în care critică deschis documentaţia trimisă.

”La această întâlnire (discuţiile informale din 31 ianuarie 2013 – n.r.), toate ministerele au expus propriile lor nevoi sectoriale, fără să fie susţinute de o viziune strategică şi fără să fie suficient şi consistent raţionalizate şi coordonate”, scrie în scrisoarea prezentată de sursa citată. 

“Două la primărie, două la prefectură...”

De asemenea, priorităţile trimise de ministere depăşeau suma alocată de 21,8 miliarde de euro. ”În aceste condiţii, propunerea făcută de guvernul României nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”, se mai arată în document.

Astfel, faptul că autorităţile trimit la Bruxelles documente bazate pe strategii nefundamentate riscă să ducă la întârzieri în accesarea fondurilor din exerciţiul financiar 2014-2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite